Pyörällä Fiskarsiin

Fiskars, ja koko Raasepori on mahtava kohde pyöräilijälle! Päivän aikana ehdit tutustumaan Fiskarsin lisäksi muihin kohteisiin, valitse vaikka reitti kuuden ruukin ohi, tai pyöräile Fiskarsista järvenrantaan uimaan. Maastopyöräilijöille riittää reittejä useammaksi päiväksi Fiskarsissa, ja jos kaipaa lisähaasteita tarjoaa naapuri, Åminneforsissa sijaitseva Påminne Bike Park (paminnebikepark.fi) alamäkielämyksiä. Tällä sivulla olemme koostaneet pyöräilijälle tärkeitä palveluita ja vinkkejä.

HYVÄ TIETÄÄ

Lataa sivun alalaidasta Fiskarsin matkailukartta.

 

Saapuminen

Maastopyöräilijöille sunnattu parkkipaikka löytyy Seuraintalo Lukaalin vierestä, kartassa nro 1. Parkkipaikka on merkattu symbolilla MTB parking kartassa. Lukaalilta on lyhyt matka Paja-aukiolle, josta maastopyöräreitit lähtevät. Paja-aukiolla ei ole yleistä pysäköintialuetta.

Mikäli saavut ruukkiin pyöräillen voi suunnaksi ottaa joko Paja-aukion (Kuparivasarantie 7, 10470 Fiskars.) tai Fiskarsin torin (Peltorivi 1, 10470 Fiskars).  Kohteet löytyvät kartasta numeroilla 4 ja 20 (Lataa matkailukartta sivuston alalaidasta).

Paja-aukiolta löytyy yleisö WC, pyöräteline, putiikkeja ja pajoja, maastopyörävuokraamo sekä pyöränpesupaikka. Lähettyvillä ovat myös Ravintola Kuparipaja ja Hotell Tegel.

Torilla on myös yleisö WC, pyöräteline, suuret karttataulut, putiikkeja, lasten leikkipuisto, torikahvila sekä ruokakauppa.

 

 

Karjaalle pääsee matkustamaan polkupyörän kanssa Helsingin ja Turun välillä kulkevilla IC-junilla. Pyöräpaikka on tosin muistettava ostaa etukäteen sekä meno- että paluumatkalle. Edestakaiselle pyöräretkelle Karjaalta Fiskarsiin kertyy matkaa yhteensä 24 kilometriä.

 

Pyörätelineet

Vierailun aikana kannattaa piipahtaa Fiskarsin upeissa putiikeissa ja pajoissa. Pyörän voi jättää pyörätelineisiin, joita löytyy Fiskarsin museon edessä olevalta parkkipaikalta (kartassa nro 29), torilta leikkipuiston ja WC:n välistä (kartassa nro 18) ja Paja-aukion WC:n vierestä (kartassa nro 5 vieressä).

Muista ottaa oma lukko mukaasi!

 

Vesivarastojen täyttäminen ja ruokailu

Vesipullon täyttö onnistuu helposti kahviloissa ja ravintoloissa ruokailun tai kahvittelun yhteydessä, pyydä tarvittaessa apua henkilökunnalta. Yleisö WC:ssä voi myös täyttää pienempiä vesipulloja hanasta.

Jotta energiaa riittää polkemiseen suosittelemme ruokailua Fiskarsin loistavissa ravintoloissa ja kahviloissa. Menut löytyvät ravintoloiden nettisivuilta. Jos eväät ottaa mieluummin mukaansa, on kaikissa ravintoloissa ja kahviloissa myös take-away mahdollisuus. Torin laidalla sijaitseva ruokakauppa on myös hyvin varusteltu.

 

Pyöräilijälle suunnatut palvelut

Roll Outdoorsin vuokraamo tarjoaa huippulaadukkaita maastopyöriä, fat bike-pyöriä ja sähkömaastopyöriä vuokrattavaksi. Roll Outdoors järjestää myös opastettuja retkiä ja tutustumista maastopyöräilyyn yksittäisille ja ryhmille. Saman katon alla toimii Natura Vivan vuokraamo josta saa vuokrata pack-rafteja ja SUP lautoja. Kartassa nro 5.

Pyöränpesupaikka löytyy Paja-aukiolta, maastopyöröäreittien aloituspoisteen kohdalta. Pesupaikan kaapista löytyy myös muutama harja ja pesuainetta. Pesupaikalla on myös pyöränhuoltoteline ja työkaluja.

Sähköpyörien latauspiste (Shimano) löytyy Cafe bar Pesulasta. Pesulalla on myös pyöränhuoltoteline ja työkaluja sekä muutamia sisäkumin paikkaussarjoja, pumppu ja Trail Center-karttoja.

 

Fiskars Village Trail Center

Etelä-Suomen laajin maastopyöräverkosto löytyy Fiskarsista! Lähtöpiste on Paja-aukiolla, kartassa nro 4. Lue lisää Trail Centeristä ja reiteistä täältä.

 

Pyöräily ruukin alueella

Fiskarsin ruukkin on paitsi matkakohde, myös reilun 500 hengen asuinpaikka. Kesäisin ruukinraitti ja kävelykadut täyttyvät jalakulkijoista ja keksikesän paikkeilla on jalankulkuliikenne erittäin vilkasta. Kehoitamme pyöräilijöitä huomioimaan jalakulkijat, varisnkin perheiden pienimmät vipeltäjät ja taluttamaan pyörää ruukin ytimessä. Jos aikeena on ostoskierros, kannattaa pyörä jättää pyörätelineseen odottamaan, sillä jokaisen kaupan edessä ei ole paikkaa mihin lukita pyörää.

Ruukkialue on kesäisin vehreä isoine varjostavine puineen ja alueella on monia katseenkiinnittäjiä. Ruukissa pyöräillessä tulee siis olla valppaana ja huomioida muu liikenne. Maastopyöräilijöitä kehoitamme hidastamaan vauhtia tullessa takaisin ruukkiin maastopyöräreiteiltä. Autoilijoita pyydämme huomioimaan jalakulkijoiden lisäksi myös pyöräilijät.

 

Ratavallia pitkin Karjaalta Fiskarsin ruukkiin

Ratavalli on 2019 perustettu pyörä-, juoksu- ja ratsastusreitti, jota seuraamalla pääset vikkelästi Karjaalta historialliseen Fiskarin ruukkiin.

Karjaan ja Pohjankurun välillä reitti seuraa noin 30 vuotta sitten lakkautettua rantaradan vanhaa ratapohjaa. Pohjankurusta Fiskarsin ruukkiin reitti vie sinut samaa tietä kun vanhaa Pässirataa, jota aikoinaan kulki Pohjankurun ja Fiskarsin ruukin välisellä kapearaiteisella rautatiellä. Ratavallin pituus on yhteensä 11,3 km.

Ratavallin reitillä on etäisyyskyltit kilometrin välein, ja matkan varrella on myös piknikpöytiä ja penkkejä, joilla voi pitää tauon ja nauttia Mustionjoen ja Fiskarsinjoen maisemista. Suunnilleen reitin keskipisteessä on vesipiste. Lue lisää Ratavallista Visit Raseborgin sivuilla.

Suuntaessasi Karjaalta Fiskarsin ruukkiin, pyöräilet Billnäsin ruukin kautta. Ruukki sopii hyvin levähdyspaikkana matkailijoille, alueella historiallinen Billnäsin ruukkin hotelli ja ravintola.

 

Yöpyminen

Hotel Tegel ja Fiskars Wärdshus palvelevat myös pyöräilijöitä! Hotellin yhteydessä on erikseen varattava sauna. Myllyjärven saunamökki on ihanteellinen retkikohde pyröilijälle, kysy myös tentsile majoitusta!

 

Muut alueen reitit ja palvelut – Visit Raasepori

Raaseporin alueella on runsaanti pyöräilijöille suunnattuja palveluja ja reittejä. Lue lisää täältä: https://www.visitraseborg.com/fi/aktiviteetit/pyoraily/