Fiskars Village Art & Design Biennale yhdistää tuttua ja yllättävää

Fiskars Village Art & Design Biennale -tapahtumakokonaisuus valtaa jälleen Fiskarsin ruukin 16.6.–1.9. Poikkitaiteelliset päänäyttelyt muistuttavat vieraanvaraisuuden ja yhteisöllisyyden merkityksestä. Lisäksi Biennaalissa juhlitaan taiteilijaosuuskunta Onoman 30. juhlavuotta, jonka teemana on hauraus ja herkkyys, sekä pääyhteistyökumppani Fiskarsin  375-vuotista taivalta.

Fiskars Village Art & Design Biennalen perustaja Luovi Productionsin päänäyttely muuttaa vanhan Viljamakasiinin Fiskarsinjoen varrella tunnelmalliseksi kesähuvilaksi. Ylimpään kerrokseen rakentuvat keskenään erilaiset huoneet, jotka yhdessä muodostavat yhden suuren elintilan eri toimintoineen. Huoneet suunnitellaan yhdessä huolella valittujen muotoilubrändien kanssa. Suunnitteilla on ainakin eteinen, ruokasali, keittiö, olohuone, makuuhuone, lastenhuone ja ateljee. 


Yllätysmomentti toteutuu, kun kesähuvilaan saapuvat yllätysvieraat. Jokaiseen huoneeseen saapuu taiteilija, jonka teos lisää tilalliseen kokemuksen kerrostumia ja syvyyttä. 

Ytimessä on ajatus vieraanvaraisuudesta ja anteliaisuudesta. Kuraattoriksi kutsuttu Sini Rinne-Kannon mukaan teema resonoi erityisesti nykyhetkessä, joka on esimerkiksi konfliktien ja poliittisten jännitteiden värittämää. ”Elämme monin tavoin haastavia aikoja. Vieraanvaraisuutta ja tilaisuuksia yhteiseloon ei voi olla liikaa. Toivon, että biennaali voisi tarjota ihmisille hetken pysähtyä miettimään näitä yhteisöllisiä teemoja ja niiden tärkeyttä”, Rinne-Kanto sanoo. 

Fiskars Village Art & Design Biennale tuotetaan yhteistyössä taiteilijaosuuskunta Onoman kanssa. Toinen biennaalin päänäyttelyistä juhlistaa Onoman 30. juhlavuotta ja on nimeltään Hauras ja kuraattorina toimii Marja Sakari.

Fiskarsin ruukin vetovoimatekijöitä ovat historialliset puitteet ja vahva yhteisöllisyys

Kolmatta kertaa Fiskarsin ruukissa järjestettävä biennaali on jo vakiinnuttanut paikkansa kesän kulttuuritarjonnassa. Vuoden 2024 kesän versiossa on erityistä syytä juhlaan, kun vuonna 1649 rautaruukiksi Fiskarsinjoen varrelle perustettu Fiskars-yhtiö saavuttaa 375. vuoden rajapyykin. 

“Fiskarsille on kunnia-asia saada juhlia merkkivuottaan nimenomaan yhtiön ja brändin syntysijoilla Fiskarsin ruukissa. Aina perustamisestaan saakka Fiskars on ollut läsnä ruukkikylän arjessa, ja ainutlaatuisena säilynyt ruukkimiljöö muistuttaa yhtiötä sen vastuusta sekä menneitä että etenkin tulevia sukupolvia kohtaan. Biennaalin vieraanvaraisuutta ja yhteisöllisyyttä käsittelevät sisällöt nivoutuvat saumattomasti yhteen Fiskarsin juhlavuoden teemojen kanssa”, sanoo Fiskarsin markkinoinnista vastaava johtaja Niklas Koiso-Kanttila.  

Laajaan rinnakkaisohjelmaan on haku auki 1.2.–19.5. Poikkitaiteellinen haku on suunnattu Raaseporin alueen luoville tekijöille, joista jokainen on tervetullut mukaan järjestämään oman tapahtuman osana biennaalia. 

Paikallinen yhteisö on pääosassa myös päänäyttelyissä. 

Fiskars Village Art & Design Biennalesta on rakentunut kohtaamispaikka kesämökkiläisille, paikallisille ja ulkomaisille vieraille. Sisällöt ja teemat taas toimivat keskustelun herättäjiä. Ennen kaikkea biennaali tarjoaa kuitenkin yhteisöllisen elämyksen ainutlaatuisissa puitteissa. 

“Biennaalin tehtävänä on esitellä muotoilua ja taidetta rinnan vuorovaikutuksessa keskenään. Niiden välinen alue saattaa olla häilyvä mutta aina inspiroiva”, biennaalin perustaja Kari Korkman summaa. 

Lisätiedot, haastattelupyynnöt

Anni Korkman

Ohjelmajohtaja, Luovi Productions
anni.korkman@luovi.com
+358 40 846 5576

Kuvat median käyttöön https://drive.google.com/drive/folders/15KI9U5Geg-YiAU8RYWCqooM8RsQj8BG7

Akkreditointilomakkeen löydät täältä. https://hdw.gruppo.fi/online-applications/index.php/715567/lang-en

fiskarsvillagebiennale.com
@fiskarsvillagebiennale #fiskarsvillagebiennale2024


Luovi Productions on luova toimisto, jonka palveluita ovat kuratointi, tuotanto ja viestintä. Luovin tunnetuin tuote on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali Helsinki Design Week.

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoma on Suomen suurimpia ja vanhimpia taiteilijaosuuskuntia. Fiskarsissa Raaseporissa vuonna 1996 perustettu Onoma on kasvanut ja monipuolistunut jatkuvasti. Osuuskunta ylläpitää ympärivuotista myymälä- ja galleriatilaa Fiskarsin ruukissa, tuottaa kuratoituja kesänäyttelyitä sekä hallinnoi kansainvälistä taiteilijaresidenssiä.

Biennalen pääyhteistyökumppanina toimii Fiskars, jonka juhlii tänä vuonna 375-vuotista taivaltaan. Yhtiö perustettiin Fiskarsjoen varrelle vuonna 1649, ja on edelleen vahvasti läsnä ruukkikylän luovan yhteisön arjessa. Tänä päivänä Fiskars Village, Fiskarsin ruukkikylä, tunnetaan rikkaasta kulttuurihistoriastaan ja ainutlaatuisesta luonnostaan, jotka yhdistyvät nykypäivän korkeatasoiseen muotoiluosaamiseen ja laajaan kestävyyttä ja vastuullisuutta  painottavaan palvelutarjontaan.