Fiskars juhlii 375-vuotista taivaltaan

Korkeaa laatua, luovuutta ja käsityötaitoa vuodesta 1649 lähtien

Vuonna 2024 Fiskars juhlistaa 375. vuotispäiväänsä. Yhtenä läntisen maailman vanhimmista brändeistä ja yrityksistä Fiskars on edistänyt korkean laadun, ajattoman muotoilun ja vertaansa vailla olevan toiminnallisuuden periaatteita aina siitä lähtien, kun yritys perustettiin rautaruukiksi Fiskarsinjoen varteen.

Kuluneiden 375 vuoden aikana niin maailma kuin käsityksemme sen mahdollisuuksista ovat muuttuneet lukemattomilla tavoilla. Painovoiman, sähkön, terveydenhuollon, teollistumisen ja teknologian läpimurrot ovat muovanneet arkea – silti, tärkeimmät perusasiat ovat yhä samoja. Pienet asiat, joita teemme joka päivä, tekevät arjestamme ainutkertaista.

Ruoanlaitto, käsillä tekeminen ja puutarhanhoito ovat Fiskarsin tarjonnan ytimessä. Fiskarsin palkittu ja monipuolisesti osaava muotoilutiimi on loputtoman inspiroitunut pohjoismaisesta minimalismista, puhtaasta luonnosta ja mahdollisuudesta tehdä asioita aina hieman paremmin.

”Olisi ollut houkuttelevaa luoda kaikenlaisia juhlavuoden temppuja, mutta kun asiaa miettii, Fiskarsin brändissä ei ole koskaan kyse koristeista ja tarpeettomista krumeluureista. Sen sijaan keskitymme olennaiseen ja varmistamme, että jokainen pieni yksityiskohta palvelee tarkoitustaan. Sama lähestymistapa ohjaa juhlavuottamme – haluamme kunnioittaa perintöämme keskittyen juuri niihin asioihin, jotka tekevät meistä Fiskarsin”, sanoo Nathalie Ahlström, Fiskars Groupin toimitusjohtaja.

Juhlavuoden tapahtumat

Fiskars perustettiin vuonna 1649 rautaruukiksi Fiskarsinjoen varrelle. Paikka tunnetaan Fiskarsin ruukkikylänä, ja yhtiö on edelleen vahvasti läsnä Fiskarsin luovan yhteisön arjessa. 

Useat juhlavuoden tapahtumat järjestetään samaten Fiskarsin ruukissa. Kesäkuukausien ajan kolmatta kertaa järjestettävä Fiskars Village Art & Design Biennale tarjoaa inspiroivia näkökulmia arkkitehtuuriin, taiteeseen ja muotoiluun Ruukin kauniisti säilyneessä vanhassa miljöössä.

Pääsiäisen aikaan ja elokuussa Fiskarsin ruukki saa kunnian toimia näyttämönä Fiskars Festival Orchestran konserteille. Luvassa on maailmanluokan esityksiä eturivin kapellimestareilta ja klassisen musiikin nousevilta kyvyiltä.

Fiskars myös taltioi Fiskarsin ruukkikylässä tällä hetkellä asuvan elinvoimaisen, luovan yhteisön tarinoita juhlavuoden kirjaan, joka puhuu hitaammasta, kestävämmästä elämästä. Kirja julkaistaan huhtikuussa.

Fiskars-brändi tuo juhlan kunniaksi markkinoille erikoispainoksia muutamista kaikkein ikonisimmista Fiskarsin tuotteista. Fiskarsia pidetään laajalti parhaimpana kirveiden ja saksien valmistajana, ja kirveet ja sakset ovatkin keskeisessä roolissa juhlavuotemme vietossa.

Fiskarsin työntekijät kokoontuvat yhtiön syntymäpäivän aikaan 31. lokakuuta juhlimaan yhdessä yhtiön pitkään historiaan tutustuen ja yhtiötä ympäröiviä yhteisöjä muistaen.

Juhlavuotta koskevia lisätietoja julkaistaan vuoden mittaan. 

Juhlavuoden faktat

Fiskars perustettiin rautaruukiksi Fiskarsinjoen varrelle. Joki ei tarjonnut pelkästään tuotannon tarvitsemaa vesivoimaa, vaan myöskin kulkuväylän muualle maailmaan.

Yhtiön perusti Peter Thorwöste. 

Yhtiö listattiin Helsingin pörssiin vuonna 1915.

Fiskars valmisti ensimmäiset oranssikahvaiset sakset vuonna 1967; Classic-sakset ovat sittemmin ottaneet paikkansa maailman design-ikonien joukossa.

Vuonna 2008 yhtiö alkoi laajentaa brändiportfoliotaan, ja nykyään Fiskars-konserni tunnetaan maailmanlaajuisesti uraauurtavasta muotoilusta, joka tekee arjesta ainutkertaista. Yhtiön brändeihin kuuluvat Fiskarsin lisäksi muassa Royal Copenhagen, Wedgwood, Gerber, Iittala, Waterford ja viimeisimpänä lisäyksenä Georg Jensen.

Nykyään Fiskars-konserni työllistää yli 6 000 ihmistä, ja sen tuotteita on saatavilla 100 maassa.

Lisätietoja Fiskarsin brändistä löydät osoitteesta fiskars.com, ja tietoa Fiskars-konsernista osoitteesta fiskarsgroup.com.