KOTONA FISKARSISSA

Siinä se oli netissä. Täydellinen vanha talo! Hintaa oli liikaa, remonttitarvetta oli aivan liikaa ja maaseutumaiseen ympäristöön muuttaminen mietitytti sekin urbaaneja ihmisiä.  Paikan päällä taloa ja ympäristöä ihastellessamme mikään näistä ei tuntunut kuitenkaan enää lainkaan merkitykselliseltä asialta. On taloja, jotka kutsuvat asumaan ja tätä kutsua on silloin kuunneltava.

Muuttopäätökseemme vaikutti olennaisesti myös ympäristö: Fiskarsin ruukkia halkova joki vanhoine lehtipuineen, kukkulat ja mäet, ihan oikeat tammimetsät ja valtavan kauniit vanhat rakennukset. Ja kaikkialla näkyvä paikan pitkän historia. Aina Fiskarsissa käydessämme oli ollut tunne kuin olisi ollut jossakin ulkomailla. Ja se oli jäänyt vahvasti mieleen. Seuraavat viikot kulutimmekin vakuuttamassa pankkiamme siitä, että urbaanien ihmisten on pakko saada kokeilla asumista vanhassa hirsitalossa, historiallisessa ruukkikylässä kosken äärellä.

Kun muuttopäätös oli tehty, alkoi kysymyksiä hiipiä mieliimme: millaista Fiskarsissa on asua syyspimeällä ja talvella? Olemmeko ihan ulkopuolisia paikassa, jossa suuri osa asukkaista on erilaisia kädentaitajia toisin kuin me itse? Pärjäämmekö ruukin tarjoamilla palveluilla? Entä jaksavatko nykyiset ystävämme tulla myös sinne kylään?

No, eräänä toukokuisena päivänä ihmettelimme muuttokuorman ja kuohuviinin kanssa uutta elämäämme ja kotiamme Fiskarsissa. Kontrasti Helsingin ydinkeskustan ja uuden arjen ympäristömme kanssa oli melkoinen. Samaan aikaan sekä jännitti että sykähdytti.  Mielessä oli se kihelmöivä tunne, kun ympäröivä maisema ei ole vielä lainkaan tuttu, mutta halu tutustumiseen on suuri.

Nyt asumista Fiskarsissa on takana jo neljä vuotta. Tämä blogi kertoo siitä, millaista on arki ja elämä vanhassa ruukissa. Miten vuodenajat rytmittävät ruukin elämää ja millä tavalla ihmiset täällä toimivat ja ovat toistensa kanssa tekemisissä. Ison roolin kirjoituksissa saa myös ympäröivä luonto – se on eittämättä yksi niistä monista tekijöistä, joiden vuoksi emme tällä hetkellä harkitsekaan paluuta pääsääntöisiksi kaupunkiasujiksi. Ja toisaalta arkinen elämämme on Fiskarsissakin yllättävänkin urbaania monella tavalla – mutta tästä lisää seuraavissa blogiteksteissä.

Kirjoittajanimimerkki: urbaanisti ruukissa.