Kuusi vinkkiä vihkisormuksen valintaan
Vierailimme kultaseppämestari Kristian Saarikorven studiolla ja kysyimme kuusi kysymystä sorpmuksiin liittyen. Lue alta Kristianin vastaukset ja vinkit:
Mikä materiaali on paras sormukseen?
Materiaalien valinta on aina hyvin henkilökohtainen ja tietenkin maku- sekä tyylikysymys. Olemme eläneet jo pitkään ajanjaksoa jossa valkoinen metalli on kuitenkin ollut vihkisormukseen se ainoa ja oikea valinta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen valmistanut ehkä noin 90% valkoisia ja 10% muun värisiä sormuksia. Jos puhutaan valkoisista metalleista meillä on käytännössä kolme vaihtoehtoa. Platina, valkokulta ja palladium. Oma ehdoton suosikkini on 950 platina. Se on kaikkien jalometallien aatelia ja on tietyiltä ominaisuuksiltaan ylivertainen verrattuna muihin metalleihin. Mm. platinan kulutuskestävyys ja sitkeys ovat omaa luokkaansa verrattaessa vaikkapa valkokultaan.
Tiesitkö muuten että valkokulta saadaan aikaan lisäämällä puhtaaseen kultaan hieman palladiumia (joka on yksi kuudesta platinametallista) joka värjää koko seoksen valkoiseksi. Värillisistä metalleista voisin nostaa esiin rosekullan, joka on väriltään selkeästi punaisempaa verrattuna normaaliin keltakultaan.
Timantit sormuksessa?
”Diamonds are the girls best friends”… vai miten se nyt menikään :) Timantit ovat platinan ohella yksi lempi materiaaleistani. Annan kaikille tekemilleni koruille ikuisen takuun ja siksi valintani jalokiviksi on yleensä timantit. Timantti on maailman kovinta ainetta joten se on aika huoleton valinta varsinkin vihkisormukseen. Timanteista on saatavana myös eri värejä, oma suosikkini on vaaleanpunainen timantti. Toki luonnon värisinä timantin väriversiot ovat suhteellisen harvinaisia ja näin myös erittäin kalliita. Timantteja värjätään myös säteilyttämällä, näistä oma suosikkini on ”ice blue”, nätin vaaleansininen värisävy.
Isot kivet eivät ole mielestäni mikään itseisarvo vaan kaunis, laadukas ja hyvin toteutettu kokonaisuus lopulta ratkaisee. Jos koru on valmistettu ammattilaisen toimesta ja viimeistelty huolella ei ole huolta että timantti tarttuu tai on tiellä. tarttumiseessa on yleensä kyse siitä, että jokin jalokiveä kiinni pitävistä ”krappanoista” ei ole kunnolla kiinni ja näin sinne väliin pääsee vaikkapa juuri hius tai villapaidan kuitu ja näin koru jää kiinni esim. vaatteeseen. Tämän voi kultaseppä korjata.
Valmis malli vai teetetty?
Jos tyydyt valmiiseen olet sen armoilla mitä sattuu olemaan saatavilla, jos taas valitset teettämisen saat mitä ikinä haluat. Eli tähän kysymykseen en pysty vastaamaan puolueettomasti, koska olen koko urani tehnyt nimenomaan juurikin lähes pelkästään uniikkeja koruja asiakkailleni. En edes oikeastaan koe myyväni asiakkailleni pelkästään koruja vaan kyse on pikemminkin kokonaisvaltaisesta kokemuksesta / matkasta joka käydään yhdessä läpi. Asiakas tuo korunteko prosessiin oman panoksensa ja saa toteutettua unelmansa, joka parhaassa tapauksessa jatkaa elämäänsä useiden sukupolvien ajan.
Asiakas määrittää budjetin ja on suunnittelijan tehtävä kertoa mitä sillä rahalla saa. Minun tekemät vihkisormukset alkavat n. 1000€ paikkeilta ja ylärajaa ei sitten oikeastaan olekaan. Keskihinta liikkunee jossakin 4000 – 6000€ välimaastossa.
En edes oikeastaan koe myyväni asiakkailleni pelkästään koruja vaan kyse on pikemminkin kokonaisvaltaisesta kokemuksesta / matkasta joka käydään yhdessä läpi.
Kristian Saarikorpi – kultaseppä
Tummeneeko sormus ajan kanssa?
Jos kyseessä on hopeinen sormus se tummuu 100% varmuudella jos taas kyseessä on platina se ei tummu 100% varmuudella ikinä. Joissakin tapauksissa jopa kultakorut saattavat tummua, näin saattaa käydä esim. silloin jos alhaisen karaattipitoisuuden kulta joutuu alttiiksi voimattaille kemikaaleille esim hajuvesille.
Voiko vanhoista koruista tehdä vihkisormuksen?
Ehdottomasti! Eräs asiakkaani keräili laatikon pohjilta ja muista jemmoista kaikki katkenneet ketjut, puolikkaat korvakorut ja muuten vaan hylätyt korut, sillä seurauksella että romukullan määrästä riitti materiaalit uuteen sormukseen, tekopalkka tekijälle ja rahaa vielä takaisin asiakkaalle. Eli todellakin kannattaa hyödyntää kaikki itselle turha kulta joka lojuu jossakin käyttämättömänä. Toinen usein kohdalleni sattuva tapaus on vanhojen sormusten, esim. isovanhempien tai vanhempien vihkisormuksista kunnostettavat uudet vihkisormukset. Erityisesti isovanhempiemme ikäluokalla on varsin reilusta materiaalista tehdyt kihlat ja ne soveltuvat mainiosti uusien sormusten aihioiksi, näin myös suvun korujen tarina jatkuu ja tunneside säilyy.
Yhteensopivuus kihlasormuksen kanssa, mitä pitää ottaa huomioon?
Omassa työssäni ratkaisen tämän ongelman niin että asiakas tietää jo kihlat ostaessaan minkälainen vihkisormus siihen rinnalle sopii tai on jo valmiiksi olemassa. Olen kuullut useita satoja kertoja lauseen ”en löydä tähän kihlasormukseen sopivaa vihkisormusta mistään liikkeestä” ja niin yleensä päädytään yhdessä suunnittelemaan ja valmistamaan juuri oikeanlainen sormus asiakkaalle.
Jalokivien, kullan ja hopean rinnalle ovat nousseet materiaaleina teräs ja titaani, jotka ovat nykyään hyvinkin salonkikelpoisia,
Kristian Saarikorpi, kultaseppä
varsinkin miesten koruissa. Sormuksen teettämistä ei kannata arkailla, sillä asiakas päättää itse materiaalit ja budjetin. Minulle ei ole koskaan ei ollut tärkeintä materiaalit tai timanttien määrä. Muotoilu ja tarina
antavat korulle sen todellisen arvon.
SAARIKORPI DESIGN valmistaa ja myy uniikkeja koruja Fiskarsin ruukin studiollaan. Lue lisää täältä.