Keramiikkamuseo KWUMin talvinäyttely kertoo punasaven tarinaa
Sunnuntaina 10.11.2024 avautuvassa talvinäyttelyssä pääosassa ovat kotimaiset tekijät ja kotimainen punasavi.
”Gräv där du står” toteaa Karin Widnäs, museon omistaja ja palkittu keramiikko, kysymykseen miten yleinen punasavi on maaperässämme. Sitä löytyy melkein kaikkialta, ja moni keraamikko kaivaa itse omat savensa. Luonnonsavi on pääosin hyvänlaatuista, mutta laatueroja toki on, mm. rautapitoisuus vaihtelee savessa. Korkea rautapitoisuus näkyy saven värissä ja siinä, että savi kutistuu polttouunnissa.
Punasaven käsittelyyn tarvitaan ammattitaitoa. Materiaali on Widnäsin mukaan erittäin plastinen, eli hienojakoinen, ominaisuus joka herkästi aiheuttaa halkeilua. Ammattilaisen käsissä punasavi on erittäin monipuolinen. Tänä talvena sen voi nähdä omin silmin KWUM keramiikkamuseossa, jossa yli 200 esineen ja yli 40 taiteilijan näyttely Kotimainen Savi on esillä 30.3.2025 asti.
KWUMin yläkerrassa on esillä keramiikkataiteilija ja Aalto-yliopiston alumni Catharina Kajanderin UNELMIA PUNASAVESTA -näyttely, jossa suuret punasaviset kupit ja teekannut ovat kuin ihmemaasta. ”Catharina on punasaven mestari” toteaa Widnäs, ja jatkaa kertomalla että näin suuret teokset vaativat erityistä tarkkuuttaa ja taitoa tekijältään.
Kajander on aikoinaan valinnut punasaven materiaalikseen ekologisista syistä, ja nämä arvot pätee edelleen. Aito kiinnostus punasavea kohtaan on vienyt häntä ympäri Suomea ja ulkomaita. Monet töistään hän valmisti Tähtelässä salaojaputkitehtaalla, jossa hän valmisti jakoputkia urakalla, ja samalla sai tehdä omia töitään tehtaan vinttitilassa.
Alakerrassa Widnäs esittelee laajan joukon taiteilijoita, joita hän on avoimen haun kautta valinnut mukaan näyttelyyn; Ornamosta, Onomasta, Aalto-yliopistosta ja Hämeen ammattikorkeakoulusta. Paikallisia taiteilijoita on joukossa neljä; Viivi Varesvuo, Riitta Talonpoika, Lea Sarasjoki ja Sirkka-Liisa Sarasjoki.
Vitriineissä ja alakerran avoimessa päädyssä näkee punasaven monipuolisuuden. Esillä on taide- ja käyttöesineitä, joissa punasavea on käytetty paitsi materiaalina, myös engobeissa – eli koristelulietteissä ja lasitukseen. Osa esineistä on poltettu sähköuunissa, osa puu-uunissa, joitain jopa savustettu.
Alakerran näyttelyssä on myös esillä oppilastöitä Aalto-yliopiston ja HAMKin oppilaita. Toinen toista ilmekkäämpiä eläinhamoja kurkistavat vitriineistä. Eläimet ja luonto vaikuttavat olevan monessa teoksessa teemana.
Widnäsin oma opettaja Kyllikki Salmenhaara on läsnä myös tässä näyttelyssä. Vieriviereen ladotut sikarimuotoiset koepalat leikkivät keltaisen eri sävyissä, ja muodostavat oman teoksen. Widnäs muistelee Salmenhaaran opetusmenetelmiä ja puhuu koepalojen merkityksestä keraamikon työssä. Muun muassa koepalojen avulla keraamikko oppii ymmärtämään materiaalia ja tekniikoita.
Radiofiskars podcast
Kuuntele Radiofiskarsin podcastista Karin Widnäsin puheenvuoro Kotimainen savi näyttelystä. Widnäs johdattaa kuulijan punasaven mahdollisuuksiin ja näyttelyn teoksiin.
KWUM-museon talvinäyttely 2024–2025 | radiofiskars
Catharina Kajander kertoo puheenvuorossaan Radiofiskarsin podcastissa tapahtumista uransa varrelta. Miltä keramiikan maailma tämänhetkisessä Suomessa näyttää alansa mestarin silmin?
Keramiikkataiteilija Catharina Kajander | radiofiskars
Kuvataiteilija Viivi Varesvuo on tunnettu erityisesti taidegraafikkona, mutta viime vuosina hän on laajentanut taidettaan myös kolmiulotteisiin teoksiin. KWUMin talvinäyttelyssä esillä on punasaviveistos ”Pikkupeurat, Keskikokoiset peurat, Suvun pää”. Näyttelyssä on myös Varesvuon tyttären, Iiri Repon, valloittavia teoksia.
Kuvataiteilija Viivi Varesvuo | radiofiskars
Näyttelyn tiedot
KOTIMAINEN SAVI
TALVINÄYTTELYT 2024 – 2025 10.11.2024 – 30.03.2025, Avoinna torstai – sunnuntai kello 12-17. Baklurantie 12, FISKARS.
UNELMIA PUNASAVESTA – CATHARINA KAJANDER
KOTIMAINEN PUNASAVI – AINO EERONHEIMO, ANNA-KAISA HAANAHO, ILMA ja TOR BERGLÖF, EVA SPOOF, HEIDI PUUMALAINEN, IIRI REPO, JARI VESTERINEN, KATJA KOTIKOSKI, KATRIINA NUUTINEN, LEA SARASJOKI, LEENA MÄKI-PATOLA, MAARIT MÄKELÄ, MARI PAIKKARI, MIIA KALLIO, MIRA NIITTYMÄKI, MIRJA NIEMELÄ, NINA EKSTRÖM, PÄIVI KESKI-POMPPU, PÄIVI RINTALA, RIITTA TALONPOIKA, SAMI RINNE, SANNA RINTALAULAJA, SIRKKA-LIISA SARASJOKI, SOFIE HÄGERSTRÖM, SOILE PAASONEN, TIIA MATIKAINEN, TUULI SOMMA, VIIVI VARESVUO, HAMK-Oppilaat
KAINUUN KAOLIINI, Uudet kokeet.- ERKKI STENIUS, EVA SPOOF, LAURA PEHKONEN, LEENA HYTTINEN, NIKO MANKINEN, LOTTA MATTILA, ANNA_KAISA HAANAHO, ULLA HARJU, KATARIINA GUTHWERT, JARI VESTERINEN