JALOn 7 vinkkiä vihkisormuksen hankintaan sulhaselle

Kultaseppämestari Timo Mustajärven omistama kultaseppäliike JALO valmistaa uniikkeja koruja Fiskarsin Ruukissa. Mustajärvelle korumuotoilu on kutsumusammatti, jota ohjaa halu tutkia korun tekemistä eri lähtökohdista. Pyysimme Timoa listaamaan 7 vinkkiä sulhasen sormuksenhankintaa varten.

Alta löytyy seitsemän vinkkiä ja ohjetta kultaseppämestarin suusta:  

1: MATERIAALIN VALINTA 

”Nyt ehdottomasti kannattaa valita sormuksen materiaaliksi platina, jos haluaa valkoista metallia. Syy siihen on tämänhetkinen platinan markkinahinta, joka on tipahtanut. Eli nyt saa platinasormuksen kullan hinnalla, kun aikaisemmin platinan hinta verrattuna kultaan on ollut lähes kaksinkertainen. Monesti myös miehelle voidaan valita edullisempi materiaali esim. hopea ja näin voidaan panostaa enemmän naisen sormukseen ja sormuksessa oleviin kiviin.” 

2: UNIIKKI VAI VALMIS MALLI, KUMPI PAREMPI? 

”Valmis malleissa ei ole mitään vikaa, jos vain löytää mieleisensä. Kun teettää sormuksen voi hyödyntää muuttuvien raaka-aineiden hinnan, esim. nyt platina on edullista. Kun koru suunnitellaan yhdessä kultasepän kanssa, lähes kaikki on mahdollista, mutta toisille myös se valinnan vapaus voi ahdistaa. Valinnoissa ja suunnittelussa ammattitaitoinen kultaseppä kyllä opastaa. Kun teemme sormuksen asiakkaalle, niin yhteistyötä myös usein jatketaan myöhemmin esim. lisäämällä kiviä sormukseen tai teettämällä toinen sormus vierelle ja koon muutokset tietenkin hoidetaan.” 

3: MOLEMMILLE SAMANKALTAISET SORMUKSET? 

”Sormusten ei tarvitse sopia yhteen puolison sormukseen, niin kuin ennen myytiin molemmille samanlainen pari. Muodot, materiaalit, kivet, kivettömyys, kaikki voi olla erilaista. Koska sormukset ovat se asia mikä jää näkymään ja elämään juhlien jälkeen, pitää niiden (molempien) olla sellaiset, että niitä käytetään joka juhla- ja arkipäivä. Me ihmiset emme ole samasta muotista tulleita ja eivätkä myöskään sormukset tarvitse olla. ” 

4: JALOKIVET 

”Miehen sormuksissa kivet ovat hieman lisääntyneet mm. mustia timantteja ja värikiviä näkyy nykyään paljon enemmän. Kivet tai kivettömyys riippuu niin paljon mallista ja muodosta. Sormuksissa voi olla myös erivärisiä jalometalleja yhdistettynä toisiinsa ja sekä erilaisia pintaratkaisuja jos ei haluta kiviä käyttöön.” 

5: MINKÄ KIVEN VALITSEN? 

Usein miesten koruihin käytetään mustaa timanttia tai mustaa onyx -kiveä. Myös synteettinen rubiini ja sinisistä kivistä lapis ja turkoosi ovat suosittuja. 

(Psst. kerrottakoon tähän väliin, että synteettinen kivi ei ole muovia tai lasia vaan luonnonkiven kaltainen kivi ominaisuuksiltaan, vaan ei luonnon muovaama, vaan valmistettu” 

6: KANNATTAAKO PANOSTAA MYÖS MUIHIN KORUIHIN? 

”Kyllä sulhanen haluaa olla koko juhlan komein ja pöyhein karju, eli juhlassa saa ja pitää näkyä myös miesten korut. kalvosinnapit, kellovitja, kello tai metallinen rannekoru tai nyt nousevana trendinä myös kivihelmirannekoru ovat näyttäviä ja hyviä valintoja. ” 

7: SORMUKSEN KESTÄVYYS 

Monet tekevät fyysistä työtä, tai harrastavat käsillään. Sormuksen pitää kestää arkinen käyttö, tätä Timo pitää itseselvyytenä, jollei toisin sovita suunnitteluvaiheessa. Miten sormus sitten kestää? 

”Koruja pitää huoltaa eli pestä, kiillottaa, matata ja tarkistaa istuksia, ja tämä on sitä palvelua jonka se sinun oma Seppäsi tarjoaa.” 

”Eli lopuksi: jos teillä on jokin ongelma korujemme kanssa, se ongelma on meidän ja me korjaamme sen. Ja usein ongelmat menevät takuuseen. Korujen takuu on voimassa koko korun eliniän ajan. 


SIIRRY TÄSTÄ JALON SIVULLE

Kaikki Fiskarsin kulta- ja hopeasepät sekä muut putiikit ja palvelut löytyvät täältä.