Fiskars Village Art & Design Biennale

su 16.6. – su 1.9.2024

Fiskars Village Art & Design Biennale -tapahtumakokonaisuus valtaa jälleen Fiskarsin ruukin 16.6.–1.9. Poikkitaiteelliset päänäyttelyt muistuttavat vieraanvaraisuuden ja yhteisöllisyyden merkityksestä. Lisäksi Biennaalissa juhlitaan taiteilijaosuuskunta Onoman 30. juhlavuotta, jonka teemana on hauraus ja herkkyys, sekä pääyhteistyökumppani Fiskarsin  375-vuotista taivalta.

Hauras

Onoman 30-vuotista näyttelytoimintaa juhlistava Hauras-näyttely on toinen Biennalen päänäyttelyistä. Näyttelyn kuraattorina toimii suomalaisen taide-elämän huipulta Marja Sakari.

Onoman kansainvälisesti tunnustetulla kesänäyttelyllä on pitkät perinteet. Juhlavuonna on kuitenkin haluttu korostaa paikallisuutta ja mukaan onkin kutsuttu lähinnä fiskarsilaisia taiteilijoita. Vuoden 2024 näyttelyn teema johdattaa ajatukset yhtä hyvin maailmanpolitiikan ja luonnon, kuin yleisemmin elämän haurauteen. Fiskarsin taiteilijoiden ja käsityöläisten muodostama kyläyhteisö voidaan nähdä löyhästi luovuuden ympärille muotoutuneena hauraana rakenteena, mutta samalla se on osoittautunut hämmästyttävän sitkeäksi ja voimakkaaksi. Fiskarsin historia, luonto, käsityöläisyyden perinne, edulliset työtilat sekä rauhallinen ja inspiroiva ympäristö olivat niitä tekijöitä, jotka vetivät ja edelleen vetävät puoleensa erilaisia taiteilijoita. Ihmisiä on tullut ja mennyt, mutta taide ja luovuus ovat edelleen läsnä.

Näyttelyssä on esillä töitä yhteensä 69 taiteilijalta. Myös 18 vuotta toiminut Fiskarsin ruukin vierasateljee, Onoman kansainvälinen taiteilijaresidenssi Fiskars AiR esittäytyy viiden taiteilijan voimin.

Yllätysvieras

Luovin tämän kesän päänäyttely on nimeltään Yllätysvieras, ja se levittäytyy vanhaan Viljamakasiiniin. Kuraattorina toimii Sini Rinne-Kanto. Poikkitaiteelliset päänäyttelyt muistuttavat vieraanvaraisuuden ja yhteisöllisyyden merkityksestä. 

Viljamakasiinin ensimmäisen kerroksen Yllätysvieras-päänäyttely saa innoituksensa ainutlaatuisesta suomalaisesta huvilakulttuurista. Vuoden 2022 biennaali tutustutti kävijät arkkitehtien suunnittelemiin minitaloihin. Yllätysvieras jatkaa tarinaa kesäasumisesta; tällä kertaa astutaan tunnelmalliseen, kuvitteelliseen kesähuvilaan, johon rakentuu sarja elämyksellisiä tiloja ruokasalista makuuhuoneeseen ja kesäkeittiöstä verannalle. Mukana on muotoiluyrityksiä maamme huipulta. Huoneissa tapaamme mm. Fiskarsin, Artekin, Nikarin ja Woodnotesin, Johanna Gullichsenin sekä Villa ja Peitteen, Duratin, Lapuan Kankurit ja Parolan Rottingin.

Yllätysmomentti toteutuu, kun huvilaan saapuvat yllätysvieraat. Jokaiseen huoneeseen on kutsuttu kuraattori Sini Rinne-Kanton valitsema taiteilija, jonka teos lisää tilalliseen kokemuksen kerrostumia ja syvyyttä. Taiteilijat saapuvat maailmalta. Mukana ovat mm. Laëtitia Badaut Haussmann, Kim Farkas ja Laura Gozlan.

Viljamakasiinin toiseen kerrokseen muuttavat opiskelijat, kun arkkitehti Taneli Mansikkamäen ohjaamat kesäkoululaiset tutustuvat elämään ruukissa. London Architectural Association School of Architecturen Village Works -hankkeen tavoitteena on esitellä monialaiselle opiskelijajoukolle rikasta, paikallista käsityöperinnettä. Biennaalikävijätkin pääsevät kurkistamaan syvälle luovaan prosessiin, kun ympäristöstään inspiroituneet opiskelijat työskentelevät heinäkuun aikana näyttelytilassa materiaalikokeilujen, suunnittelun sekä erilaisten mallirakenteiden valmistuksen parissa.

Kesän mittaan Village Works laajentaa tutkimustaan Fiskarsin ruukista muihinkin asumisen käsitteisiin: millaista on elää yhteisössä tiiviisti rakennetun kaupunkiympäristön ulkopuolella? Entä mikä on nykyajan asumisessa kaikista olennaisinta – tai täysin tarpeetonta?

Viljamakasiinin viimeiseen pohjakerrokseen on suunnitteilla houkutteleva biennaalikauppa, jonka laadukas valikoima on huolellisesti kuratoitu.

Lipunmyynti avataan kevään 2024 aikana.


Vuoden 2022 tunnelmia

Avoinna

16.6.-1.9.2024 ma-su