Fiskars firar sitt 375-årsjubileum 

Hög kvalitet, kreativitet och hantverk sedan 1649 

År 2024 firar Fiskars sitt 375-årsjubileum. Som ett av de äldsta varumärkena och bolagen i den västra världen har Fiskars främjat principerna om hög kvalitet, tidlös design och enastående funktionalitet sedan bolaget grundades som ett järnbruk vid Fiskars å. 

Under de senaste 375 åren har både världen och våra uppfattningar om dess möjligheter förändrats på otaliga sätt. Genombrotten inom tyngdkraft, elektricitet, hälsovård, industrialisering och teknologi har format vardagen – ändå är de grundläggande sakerna fortfarande desamma. Små handlingar som vi gör varje dag gör vår vardag unik. 

Matlagning, handarbete och trädgårdsskötsel är kärnan i Fiskars utbud. Fiskars prisbelönta och mångsidiga designteam inspireras ständigt av nordisk minimalism, ren natur och möjligheten att göra saker lite bättre. 

”Det skulle ha varit frestande att skapa olika uppfinningar inför jubileumsåret, men när man tänker på det handlar Fiskars varumärke aldrig om dekorationer och onödiga krusiduller. Istället fokuserar vi på det väsentliga och ser till att varje liten detalj tjänar sitt syfte. Samma tillvägagångssätt styr vårt jubileumsår – vi vill hedra vårt arv genom att fokusera på just de saker som gör oss till Fiskars,” säger Nathalie Ahlström, vd för Fiskarskoncernen. 

Evenemang under jubileumsåret 

Fiskars grundades år 1649 som ett järnbruk vid Fiskars å. Platsen är känd som Fiskars bruk och bolaget är fortfarande starkt närvarande i brukets vardag.  

Flera evenemang under jubileumsåret kommer också att hållas i Fiskars bruk. Under sommarmånaderna kommer Fiskars Village Art & Design Biennale, som arrangeras för tredje gången, att erbjuda inspirerande perspektiv på arkitektur, konst och design i brukets vackert bevarade gamla miljö. 

Under påsken och i augusti kommer Fiskars bruk stå som scen för konserter med Fiskars Festival Orchestra. Publiken kan förvänta sig framträdanden i världsklass från ledande dirigenter och framstående talanger inom klassisk musik. 

Fiskars dokumenterar också berättelserna från det levande och kreativa samhället i Fiskars bruk i en jubileumsbok som talar om ett långsammare, mer hållbart liv. Boken kommer att publiceras i april. 

Som en del av firandet lanserar Fiskars specialutgåvor av några av sina mest ikoniska produkter. Fiskars anses allmänt vara en av de bästa tillverkarna av yxor och saxar, och just yxor och saxar kommer att spela en central roll under vårt jubileumsfirande. 

Fiskars anställda kommer att samlas för att fira bolagets födelsedag kring den 31 oktober, då det firas och uppmärksammas bolagets långa historia tillsammans. 

Ytterligare information om jubileumsåret kommer att publiceras under året. 

Fakta om Fiskars  

Fiskars grundades vid Fiskars å. Ån erbjöd inte bara vattenkraft som behövdes för produktionen i järnbruket, utan den fungerade också en transportled till resten av världen. 

Fiskars grundades av Peter Thorwöste 1649. 

Bolaget noterades på Helsingforsbörsen 1915. 

Fiskars tillverkade sina första orangefärgade saxar 1967; Classic-saxarna har sedan dess funnit sin plats bland världens ikoniska designvaror. 

År 2008 började bolaget expandera sin varumärkesportfölj, och idag är Fiskarskoncernen känd över hela världen för banbrytande design som gör vardagen unik. Bolagets varumärken inkluderar, förutom Fiskars, bland annat Royal Copenhagen, Wedgwood, Gerber, Iittala, Waterford och nyaste tillägget Georg Jensen. 

Idag sysselsätter Fiskarskoncernen över 6 000 människor, och dess produkter finns tillgängliga i 100 länder. 

Mer information om Fiskars varumärke finns på fiskars.com, och information om Fiskarskoncernen finns på fiskarsgroup.com. Mera information om jubileumsårets evenemang i Fiskars bruk hittas på fiskarsvillage.fi.  

Bildbank: https://mediabank.fiskars.com/l/6Xh7cBwLtMm-