Fiskarsin Puistoalue

Tutustu Fiskarsin puistoon

Sijaiten luonnonkauniissa maisemassa, joka ulottuu Degersjön järvestä pohjoisessa Borbyträsketin järveen etelässä, tarjoaa Fiskarsin puistoalue vierailijoille kiehtovan yhdistelmän historiaa, luontoa ja kulttuuriperintöä. Huolellisesti hoidetuilta nurmialueilta villeihin puistometsiin, Fiskars on luonnonkaunis paikka, joka on täynnä monimuotoista kasvillisuutta ja rikasta historiaa, joka ulottuu useiden vuosisatojen taakse.

Katsaus puiston historiaan

Fiskarsin puistoalueen vanhimmat osat, kuten Kivitalonpuisto, ovat peräisin vuodelta 1818. Englantilaiseen puutarhatyyliin suunniteltu Kivitalonpuisto oli aikoinaan huomattavasti suurempi ja ulottui aina Lippukalliolle saakka. Vaikka puistossa on paikoittain huolellisesti istutettuja puita, monet puiston alueet tukeutuvat luonnollisesti esiintyvään kasvillisuuteen, mikä antaa puistolle sen ainutlaatuisen, luonnonmukaisen viehätyksen. Historiallisten istutusten lisäksi viime vuosikymmeninä on istutettu uusia puita, erityisesti Kivitalonpuiston ja torin väliselle alueelle.

Fiskarsin puiston monimuotoinen kasvillisuus

Puistossa kasvaa monenlaisia puulajeja, jotka ovat enimmäkseen alueelle alkuperäisiä. Viimeisimpiin lisäyksiin kuuluvat Salix alba (valkosalava eli valkopaju) ja Vitellina Tristis (riippakeltasalava), jotka vahvistavat puiston englantilaista puutarhatunnelmaa. Nämä puut ovat peräisin Keski-Euroopasta.

Vanhojen tammien uskotaan olevan 200–400 vuotta vanhoja, mutta suurin osa puiston puista on huomattavasti nuorempia. Suotuisat olosuhteet suojaisessa ja hedelmällisessä laaksossa ovat saaneet uudet tulokkaat kasvamaan nopeasti suuriksi puiksi. Kun puistoa kehitetään, uudet puut integroidaan huolellisesti vanhempien istutusten kanssa, jotta varmistetaan harmoninen tasapaino vanhan ja uuden välillä, mikä säilyttää puiston perinnön ja kukoistuksen tuleville sukupolville.

Puiston puiden hoitaminen on sekä tärkeä, että aikaa vievä tehtävä. Hoito perustuu puukohtaisiin tarpeisiin, jolloin vanhimmat puut saavat eräänlaista ”palliatiivista hoitoa”. Tämä tarkoittaa, että kuolevan puun elinikää pidennetään hellävaraisella hoidolla, jolloin poistetaan kuolleita oksia, pienennetään latvusta keventämään heikentynyttä runkoa, ja lopulta poistetaan osia rungosta tai koko puu. Tämä hoito osoittaa syvää kunnioitusta puiston perintöä kohtaan, sillä jokaisella puulla on historiallinen merkitys.

Nuorempia puita leikataan edistäen terveellistä kasvua. Toisiaan hankaavat oksat poistetaan, ja latvustoja nostetaan polkujen varrella, jotta alue pysyy esteettömänä vierailijoille. Puiston hoitoon kuuluu myös ei-toivottujen puukasvustojen poistamisen tietyiltä alueilta, jotta puiston avara maisema säilyy.

Elävä ja jatkuvasti muuttuva maisema

Puistosta on tavoitteena luoda viihtyisä, turvallinen ja kestävä vihreä ympäristö, joka houkuttelee kaikenikäisiä vierailijoita. Tasapainoisen viheralueen ylläpitämiseksi puiston hoitajat pyrkivät monipuolisuuteen eri-ikäisten ja eri lajisten puiden kautta. Valitettavasti monissa puiston jalavissa on  jalavanpakuria, joka on merkittävä puistopuita lahottava kääpä. Suomessa ollaan onneksi vältetty Euroopassa vallitseva jalavatauti, mikä on hävittänyt jalavan monella paikalla. Suomi on Euroopan ainoa maa, jonne tauti ei ole vielä levinnyt. Tähän haasteeseen vastataan istuttamalla monipuolisesti eri puulajeja, kuten tammea, salavaa ja lehmusta, jotta puistosta saadaan kestävä ja kukoistava tuleville sukupolville.

Fiskarsin puistossa vierailu

Puisto on avoin yleisölle, lukuun ottamatta alueita Kivitalon välittömässä läheisyydessä. Vierailijoita rohkaistaan tutustumaan puistoon jalan ja seuraamaan ”Puulajipolkua”, joka esittelee puiston kasvitieteellistä monimuotoisuutta, mukaan lukien ikonisiksi kohteiksi nousseet Kivitalonpuisto ja Lippukallio. Kesä on erityisen suosittua aikaa vierailijoille, kun puisto on vehreä ja eläväinen. Puistossa saattaa myös nähdä lampaita laiduntamassa.

Parhaat ajat kokea Fiskarsin puisto

Vaikka jokaisella vuodenajalla on oma viehätyksensä, kesä on aika, jolloin Fiskarsin puisto on parhaimmillaan puiston hoitajien mukaan. Lämmin sää, vehreä maisema ja elävä ilmapiiri tekevät siitä loistavan ajan vierailuun, mutta syksyn väriloisto tai hiljainen, lumipeitteinen talvimaisema voi houkutella niitä, jotka etsivät toisenlaista kokemusta.

Fiskarsin puisto on enemmän kuin pelkkä luonnonkaunis paikka, se on elävä museo paikallisesta historiallisesta perinnöstä ja huolenpidosta, jota menneet ja nykyiset sukupolvet ovat osoittaneet tämän kauniin ympäristön säilyttämiseksi. Olipa kiinnostuksesi kohteena sitten majesteettiset vanhat tammet, erilaiset puulajit tai pelkkä halu nauttia rauhallisesta kävelystä, Fiskarsin puisto tarjoaa kaikille unohtumattoman kokemuksen.

Löydät ”Puulajipolun” täältä.

Tätä artikkelia varten haastattelimme metsävastaava Robert Lindholmia.