Kupru Gallerian muistonäyttely: Sinikka Ahlan taidekeramiikkaa

Kupru-galleriassa 4-30.12.2022 esillä olevassa muistonäyttelyssä nähdään taidekeraamikko Sinikka Ahlan töitä.
Tapahtuman päivämäärä
04.12.2022 - 30.12.2022
Aukioloajat
Avoinna: ke-su klo 12-17, suljettu 24.-26.12.
Pääsymaksu
Vapaa pääsy
Osoite
Kupru galleria, paja-aukiolla,

Sinikka Ahla oli helsinkiläinen keraamikko, joka valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta 1968. Ahla oli intohimoinen saven tekijä, jonka uran alkuvaiheen työt olivat pääosin punasavea, sittemmin korkeapolttoista kivitavaraa. Hänen töilleen leimallista oli taitava dreijaus, sgraffito-tekniikalla koristellut esineet (mm. Osma-sarja) sekä levytekniikalla tehdyt käsinrakennetut isot laatikkoveistokset. Ahlaa veti puoleensa saven haasteellisuus, pitkäjänteinen hidas työprosessi, rakenteiden tekninen ratkaisu, polttoprosessin onnistuminen ja tuloksen yllätyksellisyys. Hänen mukaansa edellä mainitut asiat takasivat uskollisuuden savelle.

Ahla piti 80- ja 90-luvulla useita näyttelyitä ja sai useita apurahoja sekä kaksi kunniamainintaa kansainvälisissä kilpailuissa. Hän oli aktiivinen myös alansa luottamustoimissa ja työskenteli kuvaamataidon opettajana.

Aiheina Ahlaa kiinnosti elämä, sen moninaiset ilmiöt, ikuisuus, saavuttamaton, havaitseminen, optiset harhat tai illuusiot sekä toisaalta vahvasti myös merelliset aiheet. Ahla on aiemmassa lehdistötiedotteessaan todennutkin: ”Katsoessani alustavia luonnoksia, joita olin tehnyt tätä näyttelyä silmällä pitäen, huomasin kuinka voimakkaasti muoto ja tila hallitsevat ajatusmaailmaani.” Ikuisuus-teema tuli esille sekä teoksissa itsessään, että ajatuksena ikuisesta materiaalista: poltetun keramiikan häviämättömyydestä.

Näyttelyssä nähdään muutama varhaisempi työ opiskeluajoilta, tummanpuhuvaa Osma-sarjaa, siroja rasioita sekä monumentaalisia laatikkoveistoksia ja seinäreliefejä.