Fiskars Village Art & Design Biennale 2019, liput 15/20€

Joka toinen vuosi Fiskarsin pieni ruukki puhkeaa kukkaan aivan uudella tavalla, kun Fiskars Village Art & Design Biennale järjestetään luonnonkauniissa, kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ruukkimiljöössä Läntisellä Uudellamaalla. Nykytaiteen ja muotoilun yhdistävä taidefestivaali on kuratoitu kokonaisuus, joka osallistaa taiteilijoita, muotoilijoita, yleisöjä ja alueellista yhteisöä.
OSTA
Loading...
Tapahtuman päivämäärä
19.05.2019 - 15.09.2019
Aukioloajat
Päivittäin klo 11-18
Pääsymaksu
alk. 15€
Osoite
Makasiini, Kuparipajan Musta- ja Valkoinen Sali, Puimala,

Biennaali tarjoaa osallistujilleen ajankohtaisen ja tasa-arvoisen kohtaamisalustan, kutsuen tekijät ja kokijat yhteen. Kolmen ruukkikylään sijoittuvan päänäyttelyn ohella, järjesteään pienempiä satelliittitapahtumia ympäri Raaseporin aluetta. Festivaali painottaa kaikessa toiminnassaan monimuotoista tasa-arvon ja kestävän kehityksen mukaista toimintatapaa. Arvojaan vaaliva kansainvälinen Biennale kasvaa, elää ja kehittyy vaikuttavuudessaan kokoaan suuremmaksi, säilyttäen intiimin ja maanläheisen tunnelman.

 

Fiskarsin joen varteen 1649 perustettua ruukkia pidetään Suomen teollistumisen alkuna. Ruukkikylän vanha suojeltu rakennuskanta ja ympäröivä luonto monimuotoisine lehtipuumetsineen tekevät siitä ainutlaatuisen maailmassa. Nykyään kylä on 600 ihmisen koti ja merkittävä taidekäsityön keskus Suomessa.

 

Biennaalin taidekuraattori Jenni Nurmenniemi tuo esiin valinnoissaan lajienvälisen kanssaelon ja korostaa materiaalien toimivuutta ihmiskeskeisen perspektiivin sijaan. Avainsanoja ovat immersiivisyys, huokoisuus, hengittävyys ja läpinäkyvyys. Ajalliset kerrostumat ympäristössä, jatkumot biennaalin eri tilojen välillä, sekä yhteydet laajemmin kylän arkkitehtuuriin ja sosiaaliseen rakenteeseen nostetaan esiin nykytaiteen keinoin.

 

Muotoilukokonaisuuden kuratoinnista vastaa tähtimuotoilija Jasper Morrison, minimalististen yksityiskohtien mestari, jota kiehtovat ajan ja käyttötarkoituksen muovaamat arkiset käyttöesineet. Myös luovuus muovautuu ja syvenee kiinnostavasti iän karttuessa ja tätä ajatusta peilaten hän kutsuu mukaan muotoilijoita eri ikäryhmistä ilman yläikärajaa.

 

Biennalen kolmannen näyttelyn, Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMAn tuottaman Tehdas – Fabrik –  Factory  -kokonaisuuden kuratoi Anniina Koivu. Näyttely pureutuu teemaan muotoilun, taiteen ja käsityön näkökulmista. Se on ajankohtainen katsaus nykypäivän työkulttuuriin sekä uuteen tapaan ajatella työtä tai tuotantoprosesseja. Tehdas inspiroi rajat ylittävään toimintaan yhdistäen kokeilevat ideat ja tuotantotavat uusiksi tuotteiksi ja teoksiksi.

 

Fiskars Village Art & Design Biennalen tuottaa Luovi Productions (perustettu 1995), jonka tunnetuimmasta festivaalista Helsinki Design Weekista on kasvanut kolmessatoista vuodessa Pohjoismaiden suurin design tapahtuma. Luovi rakentaa Biennalea yhteistyössä Fiskarsin taiteilijoiden, muotoilijoiden ja käsityöläisten osuuskunta ONOMAn kanssa. Biennalen ilmeen on tehnyt Werklig.

 

Ensimmäinen Fiskars Village Art & Design Biennale avautuu yleisölle 19. Toukokuuta 2019.

 

Lisätietoja tuottaja Johanna Bruunilta johanna.bruun@helsinkidesignweek.com.