KWUM keramiikkamuseon talvinäyttely – Kotimainen savi
KOTIMAINEN SAVI, avoinna 10.11.2024-30.3.2025, to-su klo 12-17. Baklurantie 12, 10470 Fiskars.
UNELMIA PUNASAVESTA – CATHARINA KAJANDER
KOTIMAINEN PUNASAVI – AINO EERONHEIMO, ANNA-KAISA HAANAHO, ILMA ja TOR BERGLÖF, EVA SPOOF, HEIDI PUUMALAINEN, IIRI REPO, JARI VESTERINEN, KATJA KOTIKOSKI, KATRIINA NUUTINEN, LEA SARASJOKI, LEENA MÄKI-PATOLA, MAARIT MÄKELÄ, MARI PAIKKARI, MIIA KALLIO, MIRA NIITTYMÄKI, MIRJA NIEMELÄ, NINA EKSTRÖM, PÄIVI KESKI-POMPPU, PÄIVI RINTALA, RIITTA TALONPOIKA, SAMI RINNE, SANNA RINTALAULAJA, SIRKKA-LIISA SARASJOKI, SOFIE HÄGERSTRÖM, SOILE PAASONEN, TIIA MATIKAINEN, TUULI SOMMA, VIIVI VARESVUO, HAMK-Oppilaat
KAINUUN KAOLIINI, Uudet kokeet.- ERKKI STENIUS, EVA SPOOF, LAURA PEHKONEN, LEENA HYTTINEN, NIKO MANKINEN, LOTTA MATTILA, ANNA_KAISA HAANAHO, ULLA HARJU, KATARIINA GUTHWERT, JARI VESTERINEN
Punasavea on Suomessa kaikkialla
Tuhansiin käyttötarkoituksiin taipuva materiaali on suomalaisella jalkojen alla.
Kotoisen punasaven olemuksen voi tiivistää yhteen sanaan: omavaraisuus. Punasavea löytyy järvien ja jokien rannoilta, pelloilta ja ojista.
Punasaven loppumattomia mahdollisuuksia esitellään yli parinsadan esineen näyttelyssä, isoin ja pienin, juhlavin, arkisin ja leikkisinkin esimerkein. Yli 40 taiteilijaa osallistuu näyttelyyn. Mukana ovat Ornamon ja Onoman jäseniä, Aalto-yliopiston ja Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijoita.
Näyttely osoittaa, että punasavi, vaikka se onkin luonnostaan harmaata, muuntuu poltossa värikkääksi. Hapettava poltto saa saven punaiseksi, pelkistävä poltto mustaksi. Korkeissa poltoissa punasavi toimii sellaisenaan muodostaen tummanruskean lasituksen. Sitä voidaan lisätä värinantajana muihin saviaineksiin. Kiillotettuna ja mustasavustettuna siitä saadaan aikaan mustia taide-esineitä.
Maanläheinen materiaali vaatii tekijältään perehtyneisyyttä ja taitoa. Hienojakoisen rakenteensa johdosta se on hyvin plastinen savi, ja on kuivuessaan herkkä halkeilemaan.
KWUM-museon talvinäyttely on varsinkin koristekeramiikan juhlaa. Mutta punasavesta valmistetaan tietenkin rakennustiiliä, kattotiiliä, lattialaattoja ja salaojaputkia. Sitä käytetään myös ekologisena materiaalina sisä- ja ulkoseinien rappaukseen. Runsaiden punasaviesiintymien paikkoihin on jo 1700- ja 1900-luvuilla perustettu lähes 160 tiilitehdasta.
Näyttelyyn savella maalatussa Suomen kartassa näkyy punasaviesiintymiä. Porkkala ja Utsjoki erottuvat kartalla. Fiskarsissa on myös hyvin saviperäistä maastoa.