Ruukin ruskaa

Kategoriat: Fiskarsin historia ja ympäristö
Ruska on hienoa täällä etelässäkin ja monipuolisen puuston ansiosta värien kirjo suurempaa kuin Lapin puissa

Kun puhutaan ruskasta, niin ajatukset menevät yleensä Lappiin eikä huomata sitä värien monimuotoisuutta jota etelärannikon monilajiset puustot tarjoavat. Lapin kaltaista maaruskaa täällä ei ole, mutta toisaalta puuston väriskaala on laajempi puulajiston runsauden ansiosta. Ylä-Lapissa tunturikoivu on vallitseva ja suurilla alueilla ainoa lehtipuu. Siellä täällä on jokunen pihlaja, raita, haapa tai tuomi, jotka väritykseltään poikkeavat koivujen kellertävistä sävyistä. Täällä etelässä näitä muita puulajeja on runsaammin ja lisäksi mm vaahteraa, tammea, jalavaa, saarnea ja lehmusta.  Runsaslajisessa lehtimetsässä ruska on parhaimmillaan kuin värien ilotulitusta.

Fiskarsin ympäristössä lehtipuulajisto on runsasta ja puuston väriskaala siten myös laaja. Kumpuilevien ja vaihtelevien maastonmuotojen ansiosta värit ja puulajien väliset erot pääsevät myös hyvin esille. Kun käännytään tieltä 111 kohti Fiskarsin ruukkia, tietä reunustaa istutetut pihlajat. Pihlajilla on punertava syysväri, jota tänä vuonna täydentää runsaat punaiset marjatertut.

    

Pihlajissa on tänä vuonna runsaasti marjoja. Joidenkin vanhojen viisauksien mukaan tämä ennakoi kylmää ja runsaslumista talvea, jolloin pihlajanmarjat auttavat marjalintuja talven yli. Toisten ennusteiden mukaan talvesta tulisi leuto ja vähäluminen, koska pihlaja ei kestä kahta taakkaa.  

 

Tunnelin kohdalla näkyy oikealla järven takaisessa rinteessä eriväristä lehtipuustoa, muun muassa keltaisena loistava hybridihaapametsä, sen vieressä pieni saarnimetsikkö, siellä täällä leveälatvuksisia tammia sekä luontaisia koivuja, haapoja ym. Järven ja joen rantaa reunustaa vihreälatvuksinen tervaleppävyöhyke. Lepät eivät saa lainkaan syysväriä, vaan pudottavat lehtensä vihreinä. Niillä kun on varaa tuhlailla ravinteilla. Muista lehtipuista poiketen niillä on kyky sitoa typpeä juurinystyröissään elävien bakteerien avulla.

 

Fiskarsin ruukissa on noin kahden kilometrin mittainen puulajipolku, jolla on 23 eri puulajia. Polku kiertää Kivitalon takaisessa rinteessä ja puistossa sekä Lippukallion näköalapaikalla. Nyt syksyllä lehtipuiden väliset erot tulevat hyvin näkyviin, eikä pelkästään lehtien värierojen vuoksi. Myös erot runkojen ja latvusten muodoissa näkyvät paremmin, kun lehdet hiljalleen varisevat puista. Lokakuun alussa puissa on vielä runsaasti lehtiä. Poikkeuksena on saarni, joka jo syyskuussa on raastanut pois vaatteensa ja muistuttaa meitä tulevasta talvesta.

Kuvan saarnet ovat pudottaneet lehtensä, mutta haavat, vaahterat ja lepät ovat vielä lehdellisiä. (Fagervikin ruukki, Inkoo)

 

Kivitalon ja Suutarinmäen rinteen syysvärien kirjo näkyy hyvin myös vastakkaiselta rinteeltä, esimerkiksi urheilukentältä tai Tulilinjaan johtavalta tieltä.

Näkymä urheilukentältä Suutarinmäelle. Etualalla olevaa Inko-parkia ympäröi vihreät tervalepät. Vasemmalla loistaa keltainen haaparyhmä. Oikealla punertava vaahtera.

 

Ruskaiseen metsäluontoon voi tutustua myös Risslan metsäpolulla. https://fiskarsvillage.fi-content/uploads/2021/06/fiskarspuulaji-metsapolkuesite_rissla_2021_420x297_l4_www-.pdf

Risslan peltoaukean reunametsän haavikoissa näkyy nyt syksyllä selvästi kloonien väliset erot. Kun jokin haaparyhmä on jo täysin lehdetön niin toisessa ryhmässä ruska on tuskin alkanut. Vastaavat erot näkyvät keväällä lehtien puhkeamisen aikoihin. Lähellä polkua sijaitseva Torbyn mäen katajaketo pihlajineen ja pähkinäpensaineen on myös hieno näin syksyisin.

Risslan pellonreunojen haapoja. Kloonit erottuvat toisistaan ruskan aikana. Kloonin, eli puuryhmän, puilla on yhteinen juuristo ja sama perimä.

Torbyn suojeltu katajaketo. Kuvattu 2.10.2019. Etualan tammet ja haavat ovat vielä melko vihreitä, pihlajat punertavia ja vaahterat oranssin värisiä. Taustalla haaparyhmiä ruskan eri vaiheissa.   

Näkymä Torbyn mäeltä Fiskarsin suuntaan. Peltosaarekkeella pihlajia. Kuvan keskellä nuori tammimetsikkö 

Tänä vuonna Lapin ruskan sanotaan olevan paras sitten vuoden 2007. Kiersin Lappia syyskuun loppupuolella ja sain tosiaan nähdä väreistä hehkuvia maisemia. Syy miksi joskus on hienompi ja joskus vaimeampi ruska, ei tiedetä ihan täsmällisesti. Se ainakin tiedetään, että ruska on osa puiden valmistautumista talveen, joka on sidoksissa päivän pituuteen. Puu ottaa lehtien viherhiukkasista talteen ravinteita runkoonsa ja juuriinsa. Samalla lehtien muut kirkkaat väriaineet pääsevät näkyviin. Yleinen havainto on se, että lämpiminä ja sateisina syksyinä puiden väriloisto on vaimeampaa kuin silloin kun syksy alkaa napakoilla pikkupakkasilla ja poutasäällä.

Vertailuksi pari kuvaa Lapin ruskasta syyskuussa 2021 Kilpisjärvellä:

 

Ilmakuvat: Elisabeth Blomqvist

 

Kåre Pihlström

Kirjoittaja on metsänhoitaja joka 1994-2017 toimi Fiskars-yhtiön kiinteistöjen metsä- ja ympäristöpäällikkönä. Työnsä ja harrastustensa puolesta hän liikkuu paljon luonnossa, erityisesti Fiskarsia ympäröivässä maastossa.

 

Lisää artikkeleita

28.07.2022

Kesäoppaiden mansikkapaikat ruukissa

Kesäoppaame Sara ja Lyydia paljastavat omat suosikkikohteensa ruukista. Nappaa vinkit blogista!

Kesäoppaame Sara ja Lyydia paljastavat omat suosikkikohteensa ruukista. Nappaa vinkit blogista!

Kategoriat: Vinkit vierailuun
Lue artikkeli
23.06.2022

Sadepäivän vinkit 

Vapaapäivä mutta ulkona sataa? Fiskarsin ruukista löydät tekemistä ja kokemista myös sadepäiville, lue alla meidän vinkit! 

Vapaapäivä mutta ulkona sataa? Fiskarsin ruukista löydät tekemistä ja kokemista myös...

Kategoriat: Vinkit vierailuun
Lue artikkeli
17.02.2022

10 tips for a winter day at Fiskars Village!

Kategoriat: Vinkit vierailuun
Lue artikkeli
28.09.2021

Tuhannen perhoslajin ruukki

Kategoriat: Fiskarsin historia ja ympäristö
Lue artikkeli