10 vinkkiä häiden suunnitteluun, osa 1/2

Kategoriat: Häät
Tapaamme useita kymmeniä hääpareja vuoden mittaan ja vastailemme moniin häihin liittyviin kysymyksiin. Fiskarsissa on 4 juhlatilaa, joten olemme tässä vuoden mittaan huomanneet mitkä kysymykset askarruttavat eniten hääkohdetta valittaessa. Helpottaaksemme tulevia sulhasia ja morsiamia, kokosimme listan asioista, joita kannattaa pohtia ennen juhlia. Toivottavasti tästä on apua teille häiden suunnittelussa!

Vinkki 1: Omat juomat? 

Tämä kysymys toistuu meillä jokaisen parin kohdalla ja selvähän se on, juhlajuomat ovat oleellinen osa kokonaisuutta. Jos häätila on ravintolassa tai ravintolan omistamassa juhlasalissa on nyrkkisääntönä se, että silloin häihin ostetaan alkoholijuomat ravintolan kautta. Jos budjetti ei salli pitää piikkiä auki baarissa vieraille on monilla tarjolla alkumalja ja/tai ruokajuomat ja loput saa ostaa avoinna olevasta baarista omalla rahalla. Tämä käytäntö on erittäin tavallinen ja hyväksytty nykyään. Toki on myös poikkeuksia eli ravintolasaleja joihin saa tuoda omia juomia eli asiaa kannattaa aina tiedustella etukäteen.  

Moneen juhlatilaan on taas mahdollista tuoda ns. omat juomat eli omin päin etukäteen ostetut juomat, joita saa vapaasti tarjoilla tilassa vieraille. Tämä tekee asian helpoksi vieraille ja järjestäjälle, sillä kustannus on tiedossa etukäteen. Menekin arvioimiseen on olemassa laskureita esimerkiksi Alkon sivuilla. Jos haluat panostaa makuelämyksiin, kannattaa miettiä ruoka- ja juomayhdistelmiä. Selvitä onko paikkakunnalla paikallisia juomatuottajia jolloin juomalla on selkeä yhteys itse hääkohteeseen.  

fiskars-village-juhlat

fiskars-village-noita-winery

 

Vinkki 2: Ajatuksia ruokailuun 

Kun miettii juhlatilaa ja ruokailua pätee monesti sama sääntö kuin juomien kohdalla, eli jos hääjuhla on jonkun ravintolan tiloissa niin tavanomaisinta on, että ruuat tulee tilata ravintolasta. Jos tilassa ei ole ravintolaa kannattaa kysyä onko tilaan sidottu jokin tietty pitopalveluyritys vai saako vapaasti valita kenet tahansa.  

Pitopalvelun valinta kannattaa tehdä useamman tarjouksen pohjalta, sillä hinnat ja sisältö voivat vaihdella huomattavasti eri yritysten välillä. Mieti myös toivotko paikalle tarjoiluhenkilökuntaa vai olisiko buffetruokailu häiden teemaan sopiva ratkaisu. Hyvä pitopalveluyrittäjä osaa antaa vinkkejä tähän. Osa pitopalveluista tuo mukanaan pöytäliinat ja astiat, toiset taas ei. Kannattaa aina selvittää kuuluuko nämä tilavuokraan, cateringin laskuun, vai pitääkö kenties vuokrata ne kolmannelta osapuolelta.  

Muista, että kauniit pöydät eivät aina kaipaa liinoja ja sormiruokailu tai snägäribaari/food truck ovat trendikkäitä vaihtoehtoja perinteiselle buffetruokailulle. Hääruokailua ei aina tarvitse järjestää perinteisen kaavan mukaan! Ruoka kannattaa kuitenkin valita varman päälle, sillä  eksoottiset ja erilaiset vaihtoehdot jäävät monella lautaselle ja ruokahävikistä on tylsä maksaa. Muista kuitenkin, että varman päälle ei tarkoita tylsää! 

Ravintolahäät voivat lähtökohtaisesti kuulostaa kalliilta, mutta eivät aina ole sitä. Varsinkin jos henkilömäärä on pieni (n. 10-60), voi ravintolassa vietetty juhla olla jopa kustannustehokkaampi vaihtoehto, koska itse tilasta harvoin peritään vuokraa. Ravintolassa pidetyissä häissä voi jättää suuren osan järjestelyasioista suoraan henkilökunnan hoidettavaksi.  

Jos haluat tehdä itse ruuat pitää varmistaa, että juhlatilassa on tarpeeksi iso keittiö. Pieni uuni tai pelkät keittolevyt eivät riitä monen kymmenen tai sadan vieraan ruokien valmistamiseen. Ruuan tekeminen vie myös äärettömän paljon aikaa ja sitoo käsiä, koska omalla vastuulla on silloin myös buffetpöydän täyttäminen ja tarjoilu, vesikannujen täyttö ja tiskien hoitaminen, eli kannattaa miettiä tarkkaan mihin ryhtyy. Ruuat voi myös valmistaa osittain itse. Jos tuleva anoppisi tekee maailman parasta savulohta tai suvussa on metsästäjiä, voi cateringpalvelun kanssa sopia että osa raaka-aineista tai tarjottavista tulee omasta takaa ja catering hoitaa loput 

hääkakku-kuparipaja-fiskars-village

  

Vinkki 3: Miten juhlatila somistetaan?

Aloita miettimällä pakolliset elementit; mitä tilassa on oltava ja mitkä olisivat hauskoja lisäelementtejä: istumapaikka kaikille, pyöreät vai pitkät pöydät, lava, tanssilattia, seurustelutila, buffetpöytä. Onko tilassa kalusteet vai pitääkö ne vuokrata jostain? Näiden selvitessä ja kun vierasmäärä on tiedossa on myös helpompi haarukoida eteenpäin juhlatilaviidakossa. Paras tapa valita tila on varata aikaa kalenterista riittävän ajoissa ja vierailla useammassa tilassa. Näin saa parhaan kuvan siitä mikä itseään miellyttää ja mikä soveltuu parhaiten juuri teidän häihin.  

Yleensä tilaesittelyssä on mainittu sinne mahtuva henkilömäärä, mutta se ei välttämättä peilaa tilan kokoon. Myös valtava tila soveltuu pieniin häihin, silloin toimii hyvin esim. tilan jaottelu selkeisiin alueisiin; ruokailu, seurustelu/lounge, baari, tanssilattia, aktiviteettialue, lasten nurkka jne.  

Moni tila on sellaisenaan niin kaunis, että hyvin yksinkertainen somistus riittää. Luonnonkukilla ja oksilla sekä valoilla saa jo paljon aikaan.  Somistuksessa on hyvä huomioida, että se ei peitä näkyvyyttä, sillä kaikki haluavat nähdä lavan/morsiusparin. Myös turvallisuus on tärkeää, lattiapitkin kulkevat johdot tai katosta riippuvat harsot voivat aiheuttaa kompastuksia tai törmäyksiä. Muista aina varmistaa tilanomistajalta saako seiniin ja kattoon kiinnittää somisteita ja voiko tilassa polttaa kynttilöitä. 

wedding-fiskars-village-häät

Puimala-fiskars-village-häät-wedding

Vinkki 4: Vieraiden huomioiminen ja viihtyvyys – varautukaa rakeisiin ja rullatuoleihin!

Suomen vuodenajat ovat ihania, mutta sää voi olla arvaamaton. Niin hurjalta kuin se kuulostaakin on parempi varautua jopa rakeisiin kun luottaa Suomen kesään. Tarjotkaa siis katto pään päälle vieraille. Juhlateltta ja ulkopaviljongit ovat myös upeita tapahtumatiloja, mutta muistakaa silloin hankkia myös viltit tai UV-lämmittimet ja varmistaa wc:n sekä käsienpesumahdollisuuden olemassaolo! Rustiikit, kauniit navetat ja latorakennukset, sekä vanhat tehdashallit ovat usein lämmittämättömiä tiloja, joten jos olette sellaisen varanneet muulle ajalle kun keskikesälle (tai ehkä myös silloin), miettikää olisiko vieraille tarjolla lämmin alkumalja tai kalakeitto ja nätti viltti jokaisen tuolilla. Villapaitahäät syys-yössä voisivat olla upea elämys! 

Joskus vieraiden joukossa on liikuntarajoitteisia ja rattaita työntäviä ja vaikka ei olisikaan, on esteettömyys ja sujuva liikkuminen osa onnistunutta tapahtumaa. WC tilojen läheisyys, rampit ja tasainen lattia lisäävät mukavuutta. Varmistakaa, että tapahtumatilan tuolit ovat tukevia ja mukavia myös iäkkäämmille vieraille, tai hankkikaa heille omat tuolit. Haasteita korkokenkäisille voivat tuoda lankkujen väliset raot tai siltojen/ulkorappujen metalliritilät, löysä sora ja mukulakivet. Kutsun mukana on ok laittaa pukeutumisohje jossa kannustetaan jättämään piikkikorot kotiin ja pakkaamaan lenkkarit mukaan. Kukapa ei haluaisi vieraidensa tuntevat olonsa mukavaksi koko juhlien ajan.  

fiskars-village-häät-wedding

Vinkki 5: Muistakaa huilata! 

Suuri urakka huipentuu upeaan juhlaan, josta pitäisi osata ottaa kaikki irti. Pitkä päivä ja jännitys voi esiintyä väsymyksenä. Jos on mahdollista saapua hääkohteeseen ja niin ollen laskeutua juhlahumuun hyvissä ajoin, kannattaa tehdä se. Myös juhlatilaan kannattaa järjestää tila, missä tuore aviopari sekä kaasot ja bestmanit voivat istua hetken rauhassa, vetämässä happea. Jos juhlatilasta löytyy takatila, pyytäkää lupaa myös sen käyttöön. Ehkä juhlaväki ei tarvitse huilaustaukoja, mutta yleensä bändi tarvitsee tilan jossa valmistella esitystä, ruokailla ja vaihtaa vaatteet. Juhlatilaan voi tehdä loungealueen, jossa vieraat voi löhöillä hetken sohvilla tai säkkituoleilla. Jo lyhyenkin tauon jälkeen on taas energiaa laittaa kannat kattoon! 

fiskars-village-wedding-Kaisu Ojansivu

Lisää vinkkejä tulossa seuraavassa blogipostauksessa: 9 vinkkiä häiden suunnitteluun, osa 2.

Inspiroivia suunnitteluhetkiä toivoo: Fiskars Villagen häätiimi

Lisää artikkeleita

28.07.2022

Kesäoppaiden mansikkapaikat ruukissa

Kesäoppaame Sara ja Lyydia paljastavat omat suosikkikohteensa ruukista. Nappaa vinkit blogista!

Kesäoppaame Sara ja Lyydia paljastavat omat suosikkikohteensa ruukista. Nappaa vinkit blogista!

Kategoriat: Vinkit vierailuun
Lue artikkeli
23.06.2022

Sadepäivän vinkit 

Vapaapäivä mutta ulkona sataa? Fiskarsin ruukista löydät tekemistä ja kokemista myös sadepäiville, lue alla meidän vinkit! 

Vapaapäivä mutta ulkona sataa? Fiskarsin ruukista löydät tekemistä ja kokemista myös...

Kategoriat: Vinkit vierailuun
Lue artikkeli
17.02.2022

10 tips for a winter day at Fiskars Village!

Kategoriat: Vinkit vierailuun
Lue artikkeli
30.09.2021

Ruukin ruskaa

Ruska on hienoa täällä etelässäkin ja monipuolisen puuston ansiosta värien kirjo suurempaa kuin Lapin puissa

Ruska on hienoa täällä etelässäkin ja monipuolisen puuston ansiosta värien kirjo suurempaa...

Kategoriat: Fiskarsin historia ja ympäristö
Lue artikkeli