KWUM Sommarutställning

KWUM keramikmuseets sommarutställning bjuder på världsklass formgivning och konst i en underbar miljö och arkitektoniskt spännande byggnad.
Datum för evenemang
14.05.2022 - 30.09.2022
Öppethållning
ÖPPET: thu-sö kl. 12-17
Inträde
8€/5€
Adress
KWUM, Bakluravägen 12, 10470 Fiskars

KWUM sommarutställning 15.5 – 30.9.2022

Öppet thu-sö kl. 12-17.

Biljetter 8€/5€

Sommarutställningen:

Ceramics – VUOKKO, MARITA LYBECK, JOHANNA RYTKÖLÄ.
Glass – KATRIINA NUUTINEN.
Art Work – JUKKA MÄKELÄ.

Permanenta utställningar:

KWUM ORIGO – Från råmaterial till produkt

KWUM COLLECTED – STUDIO CERAMICS 1965–2019

_________

KWUM betyder dröm på koreanska – i Fiskars betyder det Karin Widnäs museum. Tanken på ett keramikmuseum mognade länge, men när projektet väl kom igång blev den över 300 kvadratmeter stora byggnaden färdig på ett par år. Arkitekturen kombinerar trä och keramik. Museet blir likt en provkarta på hur man kan använda keramik i byggnader. Arkitekt är Tuomo Siitonen som även ritat Studio Widnäs, hemmet, verkstaden och ateljén. 

Inspirationskällor har genom åren varit: Karin Widnäs lärare professor Kyllikki Salmenhaara, förgrundsgestalt inom den finländska keramikkonsten; resor till Korea med dess starka keramik tradition; och den stimulerande gemenskapen med hantverkarkollektivet i Fiskars. En pådrivande kraft har varit behovet att försvara keramikens ställning i Finland, att föra vidare allt det kunnande som funnits och finns inom detta område och som blivit allt njuggare behandlat i undervisningen. Det är viktigt att bevara kunskapen om branschens material och arbetsmetoder. 

Bland de utställda objekten kommer vid sidan av Karin Widnäs egna samlingar, även att visas växlande utställningar av såväl inhemska som utländska keramiker.