Chapter 1 / Luku 1 – utställning, Kupru Galleri

sön 3.9. – lör 30.9.2023

I början av 2023 kontaktade representanter från MAKE Southwest, en organisation som fokuserar på att främja lokalt skapade hantverk i sydvästra England, Matleena Kalajoki, verkställande direktör för Onoma, och Jouni Virtanen, utställningsproducent. Laura Wasley, VD för MAKE Southwest, och Flora Pearson, utställningsansvarig, hade fått reda på vår unika andelslage av kreativa människor som är beläget i en liknande historisk miljö som deras eget samhälle i Bovey Tracey, vid Dartmoor i Devon.

MAKE Southwest är en hyllad utställningsplats för samtida hantverk och design samt en ledande välgörenhetsorganisation för hantverksutbildning. Den grundades som Devon Guild of Craftsmen 1955 av en liten grupp hantverkare, ledda av Edward Baly, som var entusiastiska över att främja det bästa inom regionalt hantverk. År 1986 köpte de den historiska Riverside Mill för att starta ett unikt utställnings- och utbildningscenter där de använde och sålde hantverk från sina över 250 lokala Maker-medlemmar.

Onoma, andelslagetför konstnärer, formgivare och hantverkare i Fiskars, registrerades 1996 och har producerat utställningar lokalt och internationellt i nästan 30 år. Dess 143 medlemmar arbetar inom olika områden och med olika material. Andelslaget har drivit en butik endast för medlemmar, ONOMA Shop, i 25 år och ett internationellt Artist in Residence-program i över 15 år i historiska Fiskars Bruk. Fiskars Bruk grundades 1649 och är också hem för det största börsnoterade företaget i Finland, Fiskars Group (du vet, de orange saxarna?). Onoma grundades vid en tidpunkt när industrin flyttade bort från byn och det behövdes en nystart. Det var dags för de kreativa människorna att kliva in, och inbjudna av dåvarande vice vd för Fiskars, Ingmar Lindberg, började de bosätta sig i byn och göra den till sin hemort för olika slags kreativt arbete.

I början av 2023 letade MAKE Southwest efter kreativa partners att göra utställningsutbyte med, och efter det första online-mötet mellan parterna i mars 2023 stod det klart att det fanns en otvetydig synergi och många spännande likheter mellan dessa två kreativa organisationer. Idén att börja producera gemensamma utställningar vartannat år föddes.

Den första upplagan – den första av många förhoppningsvis – kallas KAPITEL 1 eftersom det symboliserar början på vårt samarbete. Vi visar verk av åtta konstnärer och hantverkare:

  • Sally Baldwin, textilkonstnär
  • Lulu Halme, bildkonstnär, grafisk formgivare
  • Barton Hargreaves, konstnär och grafiker
  • Tiina Karimaa, skulptör
  • Peter Lanyon, möbeltillverkare i grönved
  • Syann Van Nitfrik, smyckesdesigner
  • Riitta Talonpoika, keramikkonstnär
  • Imogen Taylor-Noble, keramikkonstnär

Varmt välkommen till vernissagen på Kupru-galleriet lördagen den 2 september 2023 mellan kl. 17.00 och 19.00!


Kupru galleri