Fiskars Parkområde

Upptäck Fiskars Parken

Belägen i ett naturskönt landskap som sträcker sig från Degersjön i norr till Borbyträsket i söder, erbjuder Fiskars besökarna en fascinerande combination av historia, natur och kulturarv. Från noggrant skötta gräsytor till vilda parkskogar är Fisakrs ett naturskönt ställe fyllt med varierat växtliv och en rik historia som sträcker sig flera århundraden tillbaka.

En titt på parkens historia

Parkens äldsta delar, som Stenhusparken anlades år 1818 i enlighet med det engelska parkidealet. Ursprungligen var Stenhusparken mycket större och sträckte sig ända upp till Flaggberget.         Medan parken på visa platser stoltserar med noggrant planterade träd, har många områden bildats på naturlig väg vilket ger parken dess unika, organiska charm. Det mest framträdande av dessa är den slingrande ån som tillsammans med träden i vattenbrynet bildar en vacker helhet. För att komplementera de historiska planteringar har nya träd planterats de senaste decennierna, särskilt i området mellan Stenhusparken och torget.

Parkområdets mångsidiga flora

Parken är hem åt en mängd olika trädslag, främst inhemska. Bland de senaste tillskotten finns Salix alba ’Vitellina Tristis’ (vitpil), som med sitt hängande växtsätt på sikt kommer att förstärka känslan av en engelsk park. Detta träd härstammar från Centraleuropa och är en udda fågel i Finland. 

De äldsta träden, som de gamla ekarna, tros vara 200-400 år gamla, men största delen av träden i parkerna är betydligt yngre. De gynnsamma förhållandena i den skyddade och bördiga ådalen gör att nykomlingarna vuxit snabbt till stora träd. När parken utvecklas integreras nya träd omsorgsfullt med äldre planteringar för att säkerställa en harmonisk balans mellan gammalt och nytt, vilket bevarar parkens arv samtidigt som den får blomstra för framtida generationer.

Att vårda parkens träd är både en stor och tidskrävande insats. Skötseln sker på trädnivå enligt trädets behov var de äldsta får en form av ”palliativ vård”.  Detta innebär att ett döende träds liv förlängs genom skonsam underhåll där döda kvistar avlägsnas, kronan förminskas för att sänka belastningen på den försvagade stammen och till sista plockas delar av stammen eller hela trädet bort. Denna vård visar på en djup respekt för parkens arv, då varje träd har historisk betydelse. Ofta lämnas basen på de gamla ädla lövträden i parken i form av högstubbar. Dessa vittnar om en svunnen tid likt ruiner, samtidigt som de fungerar som boplatser för många insekter och svampar.

Yngre träd beskärs för att främja trädens hälsa och gynnsam tillväxt. Grenar som gnider mot varandra avlägsnas, och trädkronor höjs längs gångvägar för att hålla områdena tillgängliga för besökare. Underhållet inkluderar även att rensa bort unga träd i vissa områden för att bevara parkens och de angränsande parkskogarnas halvöppna landskap.

Ett levande och ständigt föränderligt landskap

Målet med parkskötseln i Fiskars bruk är att skapa en trivsam, trygg och beständig grön oas som tilltalar besökare i alla åldrar. För att säkerställa parkmiljöernas varaktighet strävar vi efter en blandning av träd i olika åldrar och av olika trädslag. Tyvärr angrips många av parkens almar och askar av svampsjukdomar, som försvagat dem avsevärt under de senaste årtiondena.  Som tur har vi skonats almsjukan som utplånat almen på många håll i Europa. Finland är det ända landet i Europa var sjukdomen ännu inte spridit sig. Som ett svar på dessa hotbilder planteras idag en mångfald av olika trädslag som ek, silverpil och skogslind för att säkerställa en motståndskraftig och blomstrande park för kommande generationer.

Att besöka Fiskars parken

Parken är öppen för allmänheten, med undantag för områdena intill Stenhuset. Besökare uppmuntras att utforska Bruket till fots eller följa ”Trädslagsstigen”, som visar parkens botaniska mångfald, och för dig till ikoniska pärlor som Skomakarbacken, Stenhusparken och Flaggberget. Sommaren är en särskilt populär tid för besökaren, då parken är frodig och full av liv. 

Ideala tider att uppleva parken

Även om varje säsong har sin egen charm, är sommaren den tid då Fiskars parkområden är som allra vackrast. Det varma vädret, den frodiga grönskan och den livliga atmosfären gör det till en underbar tid för besök. Höstens färgsprakande lövverk och de första stora höstregnen livar upp Fiskars å och det forsande vattnet vid dammarna blir nästintill öronbedövande. I vinterskrud är landskapet öppnare och de stora höjdskillnaderna i den annars så frodiga ådalen träder fram på ett nytt sätt. 

Parken är mer än bara en naturskön plats; den är ett levande museum över vårt historiska arv och ett bevis på den omsorg som generationer, både dåtida och nutida, har tagit för att bevara denna vackra miljö. Oavsett om du dras till de majestätiska gamla ekarna, är nyfiken på olika trädslag eller bara vill njuta av en lugn promenad, erbjuder parkmiljöerna i Fiskars en minnesvärd upplevelse för alla.

Du kan hitta ”Trädslagsstigen” här.

För denna artikel intervjuades Fiskars bolagets skogschef Robert Lindholm.