Duo Holmström- Maalismaa, Beach & Strauss: Viulu Sonaatit

OSTA LIPUT
Tapahtuman päivämäärä
16.10.2021
Aukioloajat
la klo 16 konsertti. Ovet auki tuntia ennen konserttia.
Pääsymaksu
15€
Osoite
Seuraintalo Lukaali, Fiskarsintie 318 (navigaattoriosoite Fiskarsintie 12), 10470 Fiskars

Upea Duo Holmström- Maalismaa saapuvat takaisin Seuraintalo Lukaalille esittämään siellä nauhoitetun ohjelmiston, joka on kerännyt ylistystä albumin ilmestymisen jälkeen.

Viulisti Eriikka Maalismaa ja pianisti Emil Holmström ovat soittaneet yhdessä jo kymmenen vuotta. Ohjelmistoa on kertynyt Mozartista tämän päivän musiikkiin, ja tahoillaan he tilaavat ja kantaesittävät runsaasti uusia suomalaista teoksia. Duon Schumann-levytys sai vuoden 2019 klassisen musiikin Emma-palkinnon, ja uusin levy sisältäen Amy Beachin ja Richard Straussin sonaatit ilmestyi toukokuussa.

Vuoden 2019 Klassinen Emma -voittajat Maalismaa ja Holmström sukeltavat uudella levyllään periodisoittimin myöhäisromantiikan pursuilevaan ja sokkeloiseen maailmaan. Amy Beachin ja Richard Straussin suurissa sonaateissa pohjoinen arkaaisuus ja eteläsaksalainen dekadenssi käyvät dialogia.

Bostonilainen Amy Beach lienee 1900-luvun taitteen uraauurtavin naissäveltäjä; ihmelapsi, jonka pelasti lähinnä hänen oma lah-jakkuutensa. 18-vuotiaana 25 vuotta vanhemman kirurgin kanssa naimisiin mennyt Beach sävelsi pitkälti kotioloissaan, ja aikan-sa konventioiden sanelemana eli varsin rajattua porvarisrouvan elämää. Beach kuitenkin opiskeli raivokkaalla intensiteetillä päätyen säveltämään useita pohjoisamerikkalaisen ohjelmiston keskeisiä teoksia. Aviomiehen kuoltua ura pianovirtuoosina jatkui.

Referenssiksi Beachille Maalismaa ja Holmström nostavat aikansa supertähden: Richard Strauss eli julkista elämää ja sai toteuttaa viettejään ja taiteilijuuttaan vapaasti.

Beach/Strauss -levy jatkaa jo nupullaan olevaa keskustelua: Miten näemme nuo asetelmat nyt? Nouseeko Amy Beach ansaitsemalleen paikalle osaksi kaanonia, alammeko vihdoin tunnistaa hänen sävelkielensä erityisyyden ja paljonpuhutun laadun? Pakotettu yksityisyys ja tulkinnanvaraiset piiloviestit tuovat musiikkiin persoonallisen värin ja sisällön, joka on korvaamaton osa musiikin historiaa.

Levyn konventioista poikkeava visuaalinen ilme on taiteilija Aki Turusen käsialaa. Turusen teoksissa herkkyys ja taidehistorial-linen perehtyneisyys kehkeytyvät leikkisiksi näyiksi: nuori Strauss saattaa lennellä päistikkaa ympäriinsä eroottisen kukkahärmän lomassa, ja Amy Beachin toiveuni muuntautua syvän intohimoiseksi punaiseksi.

”Viulisti Eriikka Maalismaan ja pianisti Emil Holmströmin uutuuslevy upottaa minut vielä syvemmälle romantiikkaan kuin heidän edellinen, tunteiden myllertämisestä Emma-palkittu Schumann-levynsä. Periodiromantiikkaan hurahtanut duo jatkaa tunneilmaisuaan suolikielisellä viululla ja vuoden 1882 Bösendorferilla, mutta musiikki on aivan romantiikan lopusta. Richard Straussin ja Amy Beachin sonaatit osallistuvat taidemusiikin tasa-arvokeskusteluun, mutta miten, sen saa kuulija päättää.”  YLE , Kare Eskola 03.06.2021

 

Richard Strauss: Sonaatti viululle ja pianolle Es-duuri. Amy Beach: Sonaatti viululle ja pianolle a-molli. – Eriikka Maalismaa, viulu, ja Emil Holmström, piano. 

Liput 15€, verkkokaupasta.

Alle 12 vuotiaat ilmaiseksi.

 

https://www.emilholmstrom.com/

https://www.eriikkamaalismaa.com/