Barnens Fiskars

Fiskars bruksmiljö bjuder på spännande berättelser, magiska byggnader och upptäcksfärder i naturen för familjens yngre medlemmar. I Fiskars är det enkelt att ta sig tillbaka i tiden, miljön är som en skattkammare för den med förmåga för fantasi! På denna sida berättar vi exempel på aktiviteter för barn och andra nyttiga tips. Välkomna hela familjen!

Dra till skogs!

Från brukets centrum startar en 2 km lång Trädslagsstig längs med vilken man kan se över 20 trädslag, och 4km långa Risslas skogstig som leder till Rissla kraftverks ruiner och grillställe. Köp med mellanmål från caféerna, och kom ihåg att ta rosken med er!
Trädslagsstigen och Rissla skogsstig

Hantverkarnas Fiskars

Ta barnen med er för att bekanta er med äkta hantverk till Fiskars verkstäder. Hos smeden tillverkas knivar och spikar, och hos glasmästaren får man följa med hur glödande glasmassa får sin form. I ljusfabriken kan man prova på att stöpa sitt egna ljus.
Aktiviteter med förhandsbokning

Små souvenirer för en liten peng

I bruket finns flera butiker som har små souvenirer till minne från den roliga och lyckade dagen. Små ljus i smaskiga färger, nya örhängen, söta djurfigurer eller nyckelring från smeden är några exempel. En fin gåva för ett barn är overall i merinoull eller äkta Fiskars barnsax.
Fiskars butiker och verkstäder

Fiskars museum

Fiskars museets utställningar är gratis för barn under 18 år. Bruksfolkets sysslor bjuder på massor med rolig pyssel och i utställningarna kan man t.ex. klä ut sig i gammaldags kläder. Hittar du Finlands minsta sax i muséet?Fiskars museum finns i övre bruket på gångavstånd från torget.
Fiskars museum

Aktiviteter för de äldre barnen

De äldre barnen i familjen kan uppleva fartfyllda upplevelser i skate-parken eller på terrängcykelstigarna. De som är intresserade av frluftsliv kan gå trädslagsstigen och bonga över 20 trädslag. Hyr en kick-bike och kör runt till butikerna eller t.ex. till guldsmedens verkstad. Uppköpen hänger med i korgen!
Kolla alla aktiviteter här

Piratäventyr i lekparken

Mitt i Fiskars, bredvid torget hittar man en spännande lekpark, vars piratskepp tar alla med barnasinne på ett spännande äventyr. Parken är belägen mitt i Fiskars, bredvid torg-caféet, matbutiken och toalettutrymmen. I parken kan även familjens minsta småttingar leka i sin egna sandlåda och rutschkana.
Lekparken

Bra att veta

Ladda ner kartan längst ner på denna sida.

Blöjbyte

Toalett med bord för blöjbyte hittas i Kasarmi1852-byggnaden. Nr. 15A på kartan.

Att röra sig med vagn/kärra

Hela området är ca. 1km från Lokalens parkering till Övre bruket. Att röra sig till fots är rekommenderat, och går bra längs med trottoarer och gångstigar. De flesta butiker har en ramp för vagn. På området finns flera bänkar och viloplatser, för mat- och vilopaus.

Mat för barn

Restaurangerna i Fiskars bjuder på god och mångsidig mat, som smakar även för familjens minsta. I caféerna får man oftast soppa, smörgås eller pirog till lunch. Barnmaten kan man värma i vilken som helst café eller restaurang. I den lilla, men mångsidiga K-market-butiken kan man köpa det mesta som behövs för en utflyktsdag med familjen.

Fiskars djur

I brukets park bor en massa gräsänder och andra vattenfåglar, vilka det kan vara roligt att följa med vid åstranden. Fåglarna hittar den mat de behöver i bottnet av ån och på marken, så de behöver inte mera mat av oss människor. Deras magar föredrar ekollon framför vetebröd. På somrarna betar fåren vid Fiskars museum och vid Stenhuset. De jobbar med att hålla landskapet städigt. Vänligen låt bli att mata djuren, deras magar är känsliga. Korna flyttar till Fiskars i början av sommaren, och de kan ses före och efter tunneln.

Inkvartering med barn

En spännande dag kan man bli trött av, så varför inte boka rum, och dela upp upplevelserna på flera dagar. Hotel Tegel och Fiskars Wärdhus har hemtrevliga rum som rymmer både extrabäddar och babysäng. Ett lyxigt morgonmål ger energi för nya äventyr!

Planera er besök

För att besöket skulle vara så lyckat som möjligt rekommenderar vi att kolla kartan och öppettider på förhand.

 

Din feedback är viktig för oss!

Saknar du någon info eller har du önskemål till oss? Lämna din feedback via denna formulär.


      KokousVirkistys-tykypäiväHäätPerhejuhlat