KWUM vinterutställning

KWUM museets vinterutställning består av keramik och unika smycken.
Datum för evenemang
04.11.2021 - 31.03.2022
Öppethållning
to-sö kl. 12-17. JULEN: 24-29.12 stängt, 30-31.12. kl. 12-17,. 1.1 stängt och 2.1 kl. 12-17
Inträde
8 €/vuxna, 5 €/pensionärer, studeranden, under 16-år gratis.
Adress
KWUM, Bakluravägen 12, 10470 Fiskars
Telefon
+358 50 511 2232

KWUM INVITED

4.11.2021–31.3.2022
ÖPPET TO–SU 12–17

24-29.12 stängt, 30-31.12. kl. 12-17,. 1.1 stängt och 2.1 kl. 12-17

 

KERAMIK

WINDS OF CHANGE – FÖRÄNDRINGENS VIND

70- och 80-talet var en period i Taiwan då keramikkonstnärer som studerade utomlands återvände hem och införde högklassig experimentell keramikkonst till den taiwanesiska keramiken. Taiwan har använt lera som ett material för skulptering i över fyrtio år. Det är orsaken till att det inte längre är ett problem inom keramiken att sträva efter tekniska genombrott. Denna utställning är ett handlingsförlopp som utvecklats från demolering av hantverksmaterialet. Konstverkens struktur avviker från den akademiska och traditionella konsten och fokuserar mestadels på omvandlingen av personliga begrepp eller diskussioner om aktuella händelser i Taiwan. Eftersom högklassigt hantverk inte längre är nödvändigt för att slutföra ett konstverk, kan konstnärer frigöra sig från att eftersträva den tekniska perfektionen i hantverket.

KYLLIKKI SALMENHAARA – FORMOSA ÅREN 1961-1963

År 1961 fick Kyllikki Salmenhaara inbjudan till Formosa för att bygga upp och förnya undervisningen för den keramiska industrin. I Taipei omfattade Kyllikki Salmenhaaras uppgifter bl.a. planering och organisering av undervisningen samt att utveckla den nya skolbyggnadens undervisningsutrymmen och -verktygen.

KATJA KOTIKOSKI – EVERY CLOUD HAS A SILVER LINING

Konst, design och hantverk är Katja Kotikoskis sätt att interagera med omgivningen. Hon strävar efter att beskriva saker som man vanligtvis vill gömma, till exempel lust och ofullkomlighet.

www.katjakotikoski.com

MIKI KIM – MELODY IN F

I de vita, i porslinslera tillverkade Fjällugglorna, kristalliseras Lapplands skönhet, mitt mod och min erfarenhet som finländare. Jag ger toner åt mitt liv via leran. MIKI KIM bor och arbetar i Posio. Miki inspireras av nyansrika skogar under olika årstider, blåa kristallklara sjöar, hemlighetsfulla norrsken och naturens porslinsvita vinterskrud. Hon observerar de lokala Posioborna i deras vardag. De kan vara oförskämda, men ofta väldigt blyga och oskyldiga. Hon har fäst sig vid sina ugglor som speglar de lokala mänskornas personligheter.

 

KORUJA

 

ANNELI AALTONEN – KRYP

Anneli Aaltonens Ötökät/Kryp består av fyra silvermedaljonger, som är sammansatta och kombinerade av samma element på olika sätt. I framställningen har man använt traditionellguldsmeds teknik och i varje medaljong är en ädelsten infattad.

www.papaja.fi

ELINA MAKKONEN – UULA & KESÄN KIRSIKAT

Uula & Kesän Kirsikat är födda av upplevelser i naturen. Smyckena i Uula ligger vid det rinnande vattnet och i Sommarens Körsbär njuter man av sommarens värme och dess glädjeämnen.

www.elinamakkonen.fi

KIRSTI DOUKAS – Minnen I och II

I utställningsföremålen ville jag prova, för mig som tillverkare, ett nytt tillvägagångssätt. Jag satte igång att tillverka smyckena i dess slutliga material utan en plan. Jag hoppar från formgivarrollen till hantverkarrollen. Att bygga upp en form av små delar med att sammanfläta, är på sätt och vis meditativt och ger plats för tankar. Det slutliga resultatet formas småningom med samarbete mellan ögonen och händerna. Jag har tillåtit mig att överge guldsmedens kritiska pedantiska blick och samtidigt glömma minnen. Tillverkningen av Minnen I och II har spelat en roll i min personliga utvecklingsprocess, vilket är nödvändigt för att hitta nya spår.

TIINA LUONUA – EVERY CLOUD

Min utställning Every Cloud får sitt namn från min silversmycksamling med samma namn. Dessutom finns det två andra smycken från min Physalis-kollektion som visas. Every Cloud samling är det sista arbetet med guldsmedshantverkarexamen, som jag avslutade på Axxell i Esbo tidigare i år. Det återspeglar en nådig och optimistisk riktlinje att det alltid finns något bra i allt – även om det inte känns direkt. Varje moln har verkligen en silverfälg, allt som finns kvar i mina smycken är just det, fälgen.

Mina smycken representerar mina designprinciper och passion för strukturell problemlösning, tredimensionellt tänkande och förståelse för material och att uppnå estetisk balans. De förmedlar glädjen att göra saker för hand och jag vill vända upp och ner på saker och ting bara för att se hur de ser ut från ett annat perspektiv – jag hittar oftast min inspiration för mina smycken genom att utforska detaljer och fenomen som är avskilda från deras omgivning.

www.luonua.com/luon/

VILJA TAMMINEN – ARMBAND & HALSBAND

I Vilja Tamminens silver och läder kombinerade smycken fungerar låsmekanismen i sig själv som smycke. Tamminen har tillämpat 3D-modellering och traditionell gjutteknik.

www.papaja.fi