KOTONA FISKARSISSA osa 2

Osa 2: Ihmisiä ruukissa

Uudessa asuinpaikassa on olennaista paikan henki, josta keskeisen osan muodostavat muut paikalliset asukkaat ja toimijat. Muuttopäivämme jälkeisenä toukokuisena aamuna kävelimme innostuneen uteliaasti kotikatuamme ja kuvittelimme millaisia ihmisiä ja elämäntarinoita vanhat talot kätkevät sisälleen. Hieman myös mietitytti kuulummeko joukkoon, kun varsinaisia kädentaitajia emme kumpikaan ole. Olo oli kuin turistilla uudessa matkakohteessa – emmehän vielä pystyneet edes erottamaan toisistaan vierailijoita ja paikallisia.

Nyt lähes viiden vuoden asumisen jälkeen on helppo todeta, että omista kädentaidoista viis, sillä Fiskarsiin mahtuu uskomaton määrä monenlaista osaamista ja elämää.  Juuri tästä kumpuaa paikan ainutlaatuinen henki: pienestä asukasmäärästä huolimatta läsnä on koko elämän kirjo. Parasta on se, että myös lapset ja nuoret ovat olennainen osa ruukin yhteisöä, josta esimerkkinä ainutlaatuinen Fiskarsin koulun malli. Jokainen jättää omalla toiminnallaan jälkensä arkiseen maisemaan, esimerkiksi kyläsaunan lauteilla ihmisten elämät kohtaavat. Vaikka tiesimme, että Fiskarsin arjessa tapahtuu paljon, silti todellisuus yllätti: jos ruukin raitti onkin talvisin hiljainen, seinien sisällä voi harrastaa joogasta jalkapalloon ja kaikkea siltä väliltä.  Yksin ei siis tarvitse olla, jos ei halua.  Mutta kuten kaupungissa, myös täällä voi jokainen itse päättää kuinka sosiaalista elämää haluaa viettää.

Elokuun Kuubamo-juhlat kokoavat yhteen kaikki ruukkilaiset, ikään katsomatta.

Jos jokin sosiaalisen elämän ilmiö on Fiskarsissa legendaarinen, niin se on paikallisten oma sähköpostilista. Kierto- ja jakamistalous on täällä jokapäiväistä normiarkea. Erillisten kirppis- ja yhteiskuljetuspalstojen lisäksi sähköpostilla annetaan ja saadaan apua niin kesäjuhlien järjestämiseen, sulakkeiden vaihtoon kuin kissan hoitoonkin. Lainaus ja auttaminen ovat keskeisessä roolissa fiskarsilaisessa arjessa.

Elävä musiikki monenlaisessa muodossa on olennainen osa Fiskarsin elämää – muusikoita omiin juhliin ei tarvitse kaukaa etsiä

Kesällä ruukki kuhisee turisteja, jotka tuovat oman lisänsä arkeen. On hauska istuskella terasseilla ja salakuunnella millaisia mielikuvia oma kotiympäristö herättää. Kuinka vähän ruukin elämästä loppujen lopuksi turistille näkyykään! Oman arjen kannalta tärkeää on myös se, että olipa vuodenaika mikä tahansa, on aina mahdollisuus ottaa syrjähyppy arjesta ja piipahtaa paikalliseen ravitsemusliikkeeseen lasilliselle viiniä, paikallista siideriä tai olutta. Ja mikäli turistivirta alkaa ahdistaa, ei tarvitse kuin ottaa askel pääraitilta sivuun ja kadota ihmettelemään lähiluontoa – mutta se on toinen tarina se.

Kun asuu taiteilijoiden naapurissa, myös mattopyykki on tavallista luovempaa

Kirjoittajanimimerkki: urbaanisti ruukissa.