Vinkit metsäretkelle Fiskarsiin!

Kategoriat: Vinkit vierailuun
Syksy koputtaa ovea ja kelit ovat hellineet Fiskarsissa. Nyt kannattaa suunnata luontoon nauttimaan raikkaasta ilmasta ja luonnon antimista.

Fiskars on paitsi upea kulttuurikohde myös upea luontokohde. Syyspäivän voi viettää nauttien luonnosta ja hyvistä eväistä. Tässä tulee vinkkejä onnistuneeseen luontoretkeen Fiskarsissa:

rissla-fiskars-village

rissla-laavu-fiskars-village

rissla-pelto-fiskars-village

 

Rissla-metsäpolku-metsähoito-fiskars

Fiskars Village Risslan metsäpolku

rissla-putous-fiskars-village

Suuntana Fiskarsin tori

Fiskarsiin pääse helpoiten omalla autolla tai junalla Karjaalle ja sieltä taksilla perille asti. Jo ennen ruukkialuetta pääsee ihastelemaan monipuolista luontoa; laiduntavia lehmiä, peltomaisemaa ja ruukin jalopuita. Varo vikkeliä peuroja jotka monesti mutustelevat jotain tien poskessa. Mikäli tulet omalla autolla, kannattaa se jättää Fiskarsin torin parkkipaikalle (kartalla nro 20). Torilla olet lähellä sekä palveluja, reitin aloituspistettä, että wc-tiloja.

Eväät

Retki ei ole retki ilman kunnon eväitä. Suosittelemme siis saapuessasi suuntaamaan heti Cafe Antiqueen, jossa vastapaistetut korvapuustit ja sämpylät odottavat lämpiminä. Kannattaa pakata mukaan tyhjä termospullo ja täyttää se tuoreella kahvilla Cafe Antiquessa. Korvapuustisten lisäksi myynnissä on suolaista evästä ja snackseja.

Cafe Antique on avoinna syyskuussa ma-su klo 11-16.

Reitille

Risslan metsäpolku alkaa Suutarinmäeltä. Ennen polulle lähtemistä, kannattaa hoitaa wc-käynti torin wc-tiloissa. Aloituspiste näkyy kartassa. Lataa kartta tästä: https://fiskarsvillage.fi-content/uploads/2018/11/fiskarspuulaji-metsapolkuesite_2020_420x297.pdf ja suuntaa reitille. Muistathan pukea kunnon jalkineet, maasto on paikoin epätasaista. Reitti ei ole esteetön, mutta soveltuu myös perheen pienimmille, aikuisen valvomana.

Risslan metsäpolku johtaa Risslan vanhan vesivoimala rakennelmien luokse. Risslan pato ja sähkövoimala rakennettiin vuonna 1899 Fiskarsin ruukin lisääntyneen sähköntarpeen takia. Nykyään paikalla on komeat rauniot joiden läpi vesi virtaa upeana koskena alas rinnettä. Rakennelmat ovat heikot ja niillä kiipeäminen on kielletty! Ennen polku kulki putousta pitkin alas pellolle, mutta se siirrettiin eroosiohaittojen minimoimisen vuoksi. Käytäthän ainoastaan merkattuja ja kartassa näkyviä reittejä.

Matkan varrella kohtaa monenlaista maastoa; talousmetsää, peltomaisemaa ja mäntykangasta. Koko reitti on noin 4km pitkä (laavulle n. 2 km).

Tauko tekee terää

Risslan laavu on oiva taukopaikka. Laavulla voi tehdä tulet (mikäli ei ole metsäpalovaaraa) ja lämmitellä eväitä syödessä. Laavulta löytyy polttopuita, muista pakata tulentekovälineet mukaan. Tauon lomassa voi tutkia Fiskarsin rikasta luontoa. Kuinka monta sammallajia löydät? Muistakaa, ettei kasveja saa poimia eikä luontoa vahingoittaa, reitti kulkee osittain luonnonsuojelualueella. Kaikki roska tulee viedä takaisin ruukkiin. Torilta laidalta löydät kierrätyspisteen.

Varusteiden päivitys?

Palatessa ruukkiin voi ulkoiluvarusteet käydä päivittämässä lämminhenkisessä Butiken på Landet -putiikissa (kartassa nro 19) torin laidalla. Sieltä löytyy kaikki tarvittava tyylikkääseen luontoretkeen; lämpimät neuleet, saappaat, tuulenpitävät vaatteet ja asusteet. Sieniveitset voi napata mukaan mm. Knivosta (kartassa nro 15B) ja korin esimerkiksi Tupapuodista (kartassa nro 15B).

Täydellä vatsalla kotia kohti

Päivä on hyvä päättää mahat tyytyväisenä. Ravintola Kuparipajan burgerit eivät koskaan jätä nälkäiseksi. Energisimmät voivat ruokailun jälkeen vielä kipaista Puulajipolun (n. 2km) jonka varrella on yli 20 puulajia. Esite löytyy täältä.

Reittiin voit tutstua tarkemmin täältä: https://fiskarsvillage.fi/aktiviteetit/risslan-metsapolku/ 

Tervetuloa uudestaan!

Lisää artikkeleita

28.07.2022

Kesäoppaiden mansikkapaikat ruukissa

Kesäoppaame Sara ja Lyydia paljastavat omat suosikkikohteensa ruukista. Nappaa vinkit blogista!

Kesäoppaame Sara ja Lyydia paljastavat omat suosikkikohteensa ruukista. Nappaa vinkit blogista!

Kategoriat: Vinkit vierailuun
Lue artikkeli
23.06.2022

Sadepäivän vinkit 

Vapaapäivä mutta ulkona sataa? Fiskarsin ruukista löydät tekemistä ja kokemista myös sadepäiville, lue alla meidän vinkit! 

Vapaapäivä mutta ulkona sataa? Fiskarsin ruukista löydät tekemistä ja kokemista myös...

Kategoriat: Vinkit vierailuun
Lue artikkeli
17.02.2022

10 tips for a winter day at Fiskars Village!

Kategoriat: Vinkit vierailuun
Lue artikkeli
30.09.2021

Ruukin ruskaa

Ruska on hienoa täällä etelässäkin ja monipuolisen puuston ansiosta värien kirjo suurempaa kuin Lapin puissa

Ruska on hienoa täällä etelässäkin ja monipuolisen puuston ansiosta värien kirjo suurempaa...

Kategoriat: Fiskarsin historia ja ympäristö
Lue artikkeli