Fiskarsissa järjestetään ruokatapahtumia useamman kerran vuodessa, joten vierailu kannattaa ajoittaa niin, että pääset nauttimaan torimeiningistä samalla. Syksyn 2020 ruokatapahtuma Maan Maut 10.-11.10 klo 10-16 kerää torille paikallisia ruokatuottajia, jotka myyvät leipää, juustoja, hilloja, hapatettuja tuotteita, chiliglögiä ja kombuchaa, juureksia ja marjoja. Fiskarsin tapahtumat löytyy täältä.
Saapuessasi Fiskarsiin, jätä auto torin parkkipaikalle. Parkkipaikalta löytyy myös sähköautojen latauspiste (2kpl) sekä vierestä WC-tilat. Käsipesun kautta on aika suunnata ostoksille! Fiskarsintien varrella, Suutarinmäen juurella on keltainen kaunis rakennus, jonka alakerrassa toimii Paateroiden keramiikkaverstas ja myymälä. Kaikki verstaan keramiikkatuotteet on käsindreijattuja paikan päällä. Somat kulhot, kynttilänjalat, mukit ja kannut ovat jokainen uniikkeja. Näitä löytyy eri väreissä ja kokoisina. Keramiikkaverstaalta voit napata mukaan myös chiliglögin ja englantilaiset herkkukeksit.
Kun jatkat Fiskarsintietä pitkin etelään, tulee paikallisen ruukin ruokakaupan jälkeen vastaan keltaiset Kasarmi-rakennukset, joissa aikoinaan asui Fiskarsin ruukin työntekijöitä. Nyt ruuan ystävä löytää sieltä upeat ja erittäin laadukkaat hiiliteräksiset Knivon veitset sekä astioita ja keittiötekstiilejä Haltijatontusta ja Tupapuodista.
Kasarmien välissä sijaitsee soma pieni rakennus, josta leijailee hurmaava tuoksu, nimittäin Fiskars Coffee Roastery & Tea Company. Paahtimon kahvit paahdetaan ruukissa ja teesekoitukset ovat Tea Boy Marcin käsialaa. Jokainen pussi pakataan itse eli nämä herkut valmistetaan myös käsityönä.
Jos kahvihammasta alkaa kolottaa voi suunnata myös toiselle puolelle Fiskarsinjokea Café Bar Pesulaan, joka myy suussa sulavia Liperin piirakoita eli karjalanpiirakoita Liperistä. Täältä saat myös erikoiskahvit, paikallista haudutettua teetä ja muita herkkuja.
Kahvitauon jälkeen on vuorossa aimo annos kauniita esineitä ja seesteistä tunnelmaa. Kellotornirakennuksen vieressä oleva Ruukin Aura myy viiden käsityöläis- ja muotoilijanaisen tuotteita; mm. pellavaa ja keramiikkaa. Kellotornirakennuksesta löydät ONOMA Shopin; Fiskarsilaisten käsityöläisten, taiteilijoiden ja muotoilijoiden tuotteita. Myös Fiskars shop sijaitsee samassa rakennuksessa ja kodin klassikoita Iittalalta ja Arabialta saa nyt myös uusissa trendivärissä, kuten pellava ja sade.
Tornikellon alla oleva Cafe Antiquen sijainti on hyvä laittaa muistiin ja napata sieltä jälkiruuaksi Suomen parhaaksi tituleeratut korvapuustit. Lounasta voit nauttia Fiskars Wärdshusissä tai ravintola Kuparipajassa, joissa molemmissa on herkullinen ruoka ja hyvän kokoiset annokset. Näin syksyllä saat ehkä nauttia kauden juureksista, Fiskarsin metsistä poimituista sienistä tai riistasta. Kysy henkilökunnalta myös paikallisista juomista.
Lounaan jälkeen on luonteva suunata takaisin yläruukkia kohti, jossa sijaitsee mm. Fiskarsin panimon, Noita Wineryn ja Ägräs Distilleryn tuotantotilat. Panimon puodista saat ostaa mukaan tuottajien juomia ja niitä voi maistella Ägräs Tap Roomissa, tislaamon maisteluhuoneessa. Tap Room on sisustettu industrial-tyyliin ja isosta ikkunasta näkee tislaamon tuotantotilat. Kysy rohkeasti henkilökunnalta tuotannosta, sillä he kertovat mielellään villiyrttien käytöstä ja paikallisuuden ja käsityön merkityksestä juomatuotannossa.
Viimeisenä, muttei vähäisempänä suosittelemme vierailua Fiskarsin ruokakäsityöläisten putiikkiin. Södergårdin leipomo, Raaseporin hapattamo ja Fiskarsin juustola myyvät tuoretta leipää, hapankaalia, kimchiä ja muita hapatettuja kauden herkkuja sekä suussa sulavia omia sekä tuontijuustoja.
Jos yhdistät vierailusi tapahtumaan, suosittelemme varaamaan kaksi päivää vierailuun. Makoisat unet ja taatusti herkullisen aamiaisen tarjoaa Hotel Tegel tai Fiskars Wärdshus. Muista varata päivääsi mukaan muutama tukeva kestokassi tai kori, hyvät jalkineet ja aikaa. Palveluiden tarkemmat aukioloajat löytyvät sivuilta www.fiskarsvillage.fi
# eatslowdrinklocal