Fiskars with a local – Pinjan päivä

Kategoriat: Elämää Fiskarsissa|Vinkit vierailuun

Fiskars with a local – blogisarjassa julkaistaan Fiskarsin paikallisten asukkaiden tekstejä ja kuvia, joissa he paljastavat suosikkipaikkojaan ja jakavat vinkkejään Fiskarsista. Tässä postauksessa kirjoittajana toimi 27-vuotias Pinja Salmi, joka asuu Fiskarsissa puolisonsa ja koiransa kanssa. Pinja opiskelee visuaalista suunnittelua Helsingissä ja työskentelee valokuvaajana ja suunnittelijana.

______________________________________________________________________________

 

Päiväni lähtee käyntiin yleensä pitkällä lenkillä koiran kanssa, eikä tämä päivä ollut poikkeus. Teimme koirien ulkoilutustreffit toriliiterin kulmalle äitini kanssa, joka asuu myös Fiskarsissa. Meillä molemmilla on koirat, jotka kaipaavat päivittäin paljon liikuntaa ja pitävät siten myös meidät aktiivisina. Koirani ansiosta koen, että Fiskarsiin muuttaessa olen myös tutustunut Fiskarsin maastoihin ja metsiin nopeammin, kun kävelyä kertyy reilusti päivittäin. Tänään päätimme kävellä ihanan Risslan metsäpolun, jonne on helppo lähteä torilta, ja joka myös palaa takaisin torin kupeesen. Kokonaisuudessaan lenkki on 4 kilometriä.

 

 

On mahtavaa asua paikassa, missä ulkoilupuitteet on näin hyvät. Uusia reittejä löytyy edelleen kahden vuoden asumisen ja jokapäiväisen lenkkeilyn jälkeenkin. Risslanpolku kuuluu suosikkeihini; polku on täynnä hienoja nähtävyyksiä, kuten vanhan vesivoimalan rakennelmat ja rinnettä alaspäin kovaa kohiseva koski. Välillä tykkään pysähtyä kesken lenkin kuuntelemaan kosken huminaa tai istua vaikka teelle Risslan laavulle. Luonnon rauhoittavaa voimaa ei voi kiistää, ne pienet hetket arjessa ovat olleet todella voimaannuttavia ja antaneet puhtia ja inspiraatiota elämän eri osa-alueille.

 

 

Risslan lenkki on vaihtelevaa maastoa ja reippaan kävelyn jälkeen olikin jo ehtinyt tulla nälkä.

Lounas aikakin oli jo sopivasti, joten päätin viedä koiran kotiin (vaikka Fiskarsin ravintolat ja kahvilat ovatkin koiraystävällisiä) ja poiketa Cafe Bar Pesulaan päivän keitolle. Päivän keitto oli vegaaninen suussasulava egyptiläinen linssikeitto.

 

 

Fiskarsista löytyy tällä hetkellä kolme kahvilaa ja kaksi ravintolaa, joista kaikista saa hyviä ruokia lounasaikaan.  Kahvilat tarjoavat kevyempää lounasta, kuten keittoja, piiraita, täytettyjä leipiä yms. Ravintoloissa taas on isompaan nälkään enemmän lämpimiä vaihtoehtoja. Vaihtoehtoja siis löytyy, niin arkeen kuin juhlaan!

 

 

Cafe Bar Pesula, nimensä mukaisesti on vanha pesula. Päiväsaikaan Pesulassa on rauhallinen tunnelma, taustalla soi vanhoja suomalaisia klassikoita ja ilmassa tuoksuu kahvi. Keittobuffet on houkutteleva ja lisukepöytä runsas. Pöydän ylöpuolella on inspiroivia taideteoksia, joita löytyy ympäri kahvilaa. Pesulassa on vaihtelevia näyttelyitä, ja seiniltä löytyykin usein jotain uutta mielenkiintoista katseltavaa. Kahvilassa on täydellinen tunnelma ja rauha esimerkiksi koneella työskentelylle. Päivisin olen usein napannut koneen kainaloon ja suunnannut Pesulaan sisällöntuontanto- tai editointitöitä tehdessäni. Iltaisin ja viikonloppuisin Pesulassa on istuttu viettämässä iltaa ystävän kanssa viinilasillisella, tultu keikalle nauttimaan musiikista tai jopa saunottu terassilla peräkärrysaunassa. Kyläläiset myös järjestävät erilaisia kerhoja, kokoontumisia ja tapahtumia Pesulan kanssa yhteistyönä, mm. käsityöpiirin ja muksudiskon ilmoitukset olen bongannut kylällä asuvien omalta sähköpostilistalta. Pesulasta löytyy siis monenlaista ja päivästä riippumatta Pesula on rento ja kokemuksellinen kahvila, jota voin lämpimästi suositella jokaiselle 🙂

 

 

Lounaalta suuntasin yläruukin suuntaan mieheni omistamaan Village Vintagen vaateliikkeeseen, jossa myös valokuvausstudioni on. Vaateliike ja studioni sijaitsee vanhan veitsitehtaan vieressä vanhassa aurapajassa.

Muutimme mieheni kanssa vuonna 2018 Fiskarsiin, josta tuli koti samantien. Kylän lämmin yhteishenki, monipuolisuus, ympäristön kauneus ja rauhallisuus olivat meille avaintekijöitä. Vaikka Fiskars ei kooltaan ole iso, pitää se sisällään paljon helmiä ja mahdollisuuksia.

Mieheni tarina on inspiroiva, hän on vaatealan yrittäjä ja oli haaveillut oman kivijalkakaupan avaamisesta jo vuosia. Kun muutimme Fiskarsiin aukesi mahdollisuus kokeilla toteuttaa tätä unelmaa, nyt 1,5 vuotta myöhemmin hänellä on edelleen oma liike ja on kasvattanut omaa yritystään siitä lähtien. Fiskarsissa on paljon eri alojen kokeneita yrittäjiä, joiden piiriin oli ilo liittyä ja kokea miten kannustavasti meidät vastaanotettiin mukaan. Yhteisöllisyys ja toisten tukeminen näkyy ja tuntuu kyllä tässä kylässä!

 

 

Village Vintage on vintage-vaatteisiin ja asusteisiin erikoistunut liike. Vakiovalikoimasta löydät laadukkaita jo vuosikymmenien läpi säilyneitä uniikkeja vaatekappaleita esimerkiksi merkeiltä Levis, Lee, Carhartt, Dickies jne. Vintage vaatteiden laadun ja arvon säilyttäminen ovat yrityksen kestävän kehityksen kulmakiviä. Liike on valoisa ja intiimi ja vanhan aurapajan suuret ikkunat ja rosoinen betonilattia luovat historiallista tunnelmaa. Village Vintage on saanut inspiraatiota mm. Barcelonan, New Yorkin ja Californian vintageliikkeistä ja vintage-vaatekulttuurista. Myös mieheni 20-vuoden rakkaus skeittaukseen näkyy kaupan ilmeessä. Village Vintagen missio on tuoda laadukkaita vintage-vaatteita kaikenikäisille ja kokoisille.

 

 

Village Vintagelta suuntasin kahdensadan metrin päähän Desicon kynttilätehtaan tehtaanmyymälään hakemaan käsintehtyjä kynttilöitä, tuomaan väriä ja valoa pimeneviin iltoihin.

Tehtaanmyymälään astuessa aukeaa heti upea värien ja tuoksujen meri. Kynttilät on lajiteltu värijärjestykseen, joten jos etsii omaan sisustukseen tai tiettyyn teemaan sopivia kynttilöitä, on kynttilämerestä jokaisen helppoa löytää omat sävynsä. Myymälästä löytyy kynttilä jokaiseen tarpeeseen. Hauska lisä on, että myymälän puolelta pääsee myös kurkkaamaan tehtaan puolelle.

 

 

Desico on tuonut lämpöä, laatua ja designia jo vuodesta 1963. Desico on suomen vanhin yhtäjaksoisesti suomalaisomistuksessa ollut kynttilätehdas, joka työllistää noin kymmenen henkeä ja tuottaa vuodessa noin 250 000 kynttilää. Desicon päämääränä on valmistaa laadukkaita välineitä, joilla jokainen voi luoda juuri oikean tunnelman omaan sisustukseensa. Desicolta saa tuoksukynttilöitä, kruunukynttilöitä, pöytä- ja lämpökynttilöitä ja paljon muuta.

 

 

Desicolta kotiin kävellessä ihastelin vaaleanpunaista auringonlaskua joka painui puiden latvojen taakse. Matkalla pysähdyin peltoriville vaihtamaan kuulumisia kylällä työskentelevän puusepän kanssa ja moikkailin tuttuja kyläläisiä jotka ajelivat ohi. Nykyisin tulee kyllä moikkailtua kaikkia autoilijoita, vaikka välillä ei ole edes ihan varma onko ratin takana oleva kylältä vai ei, täällä on tullut opittua että kaikki toivotetaavan lämpimästi tervetulleeksi kuin vanhat tutut.

Kotiin päästyäni, asettelin pöytäkynttilät jalustalle ja jäin ihastelemaan tunnelmaa. Desicon maanläheiset tuoksuttomat pöytäkynttilät ovat suosikkejani. Kynttilöiden suurkuluttajana ja tunnelmallisuuden fiilistelijänä on hyvä että kynttiläkauppa löytyy kivenheiton päästä ja on avoinna joka päivä 🙂

 

 

Kiva että olit päivässäni mukana tätä kautta, toivottavasti moikkaillaan pian Fiskarsissa! ♥

– Pinja

 

 

Lisää artikkeleita

28.07.2022

Kesäoppaiden mansikkapaikat ruukissa

Kesäoppaame Sara ja Lyydia paljastavat omat suosikkikohteensa ruukista. Nappaa vinkit blogista!

Kesäoppaame Sara ja Lyydia paljastavat omat suosikkikohteensa ruukista. Nappaa vinkit blogista!

Kategoriat: Vinkit vierailuun
Lue artikkeli
23.06.2022

Sadepäivän vinkit 

Vapaapäivä mutta ulkona sataa? Fiskarsin ruukista löydät tekemistä ja kokemista myös sadepäiville, lue alla meidän vinkit! 

Vapaapäivä mutta ulkona sataa? Fiskarsin ruukista löydät tekemistä ja kokemista myös...

Kategoriat: Vinkit vierailuun
Lue artikkeli
17.02.2022

10 tips for a winter day at Fiskars Village!

Kategoriat: Vinkit vierailuun
Lue artikkeli
30.09.2021

Ruukin ruskaa

Ruska on hienoa täällä etelässäkin ja monipuolisen puuston ansiosta värien kirjo suurempaa kuin Lapin puissa

Ruska on hienoa täällä etelässäkin ja monipuolisen puuston ansiosta värien kirjo suurempaa...

Kategoriat: Fiskarsin historia ja ympäristö
Lue artikkeli